Re: Jakie UWa do panoram i landszaftów (pod FF)?
Co do soczewki to chyba zależy od człowieka ... chyba że chcesz robić sigmą reporterkę w tłoku ;)
Po pierwsze Sigma ma na stałe zalozoną oslonę ktora niejako chroni soczewkę, po drugie dekielek to nie dekielek ale nakładka jak kubek, ma taki patent że mozna zdjąc tylko denko i wtedy na 24 możesz robić nawet bez zdejmowania calości. No i generalnie, dloń jako ochrona przy chodzeniu gdzieś w tłoku w ciasnych miejscach z aparatem przy boku.
Ale z tego co wiem landszaftów nie robi sie w tłoku więc nie widzę problemu. Przez ulicę też nie nlezalo by przechodzić bo można wpaść pod samochód.
Odp: Jakie UWa do panoram i landszaftów (pod FF)?
Jeżeli chodzi o ostrość 17-35 a 17-40 to chodzi o cały obrazek nie tylko rogi, nie wiem jaki wiek był 17-35 możliwe, że specyfika tego właśnie egzemplarza.
No właśnie, z jednej strony dobrze jest mieć zapas światła (2.8) a z drugiej to po co to światło jak obraz jest nieostry?
Z trzeciej strony stałka jednak ogranicza.
Z czwartej strony chyba nowsze powinno być lepsze?
To co warto kupic kalkulując na chłodno i biorąc pod uwagę tylko jakość? Chodzi oczywiście o UWA.
nikkora... Canon ostrego zooma jeszcze nie wyprodukowal.
Sa tylko niezbyt ostre i niezbyt drogie oraz troche bardziej ostre i drogawe :)
Cytat:
Zamieszczone przez
konradl
nikkora... Canon ostrego zooma jeszcze nie wyprodukowal.
Sa tylko niezbyt ostre i niezbyt drogie oraz troche bardziej ostre i drogawe :)
Pocieszające. Właśnie się przesiadłem z Nikona na Canona :/
16-35 II jest w sumie OK, pomijajac b.skrajne rogi.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jeżeli ostrość w rogach i mała winieta jest taka krytyczna to C24/2.8 IS powinien w pełni wystarczyć...
Mogę prosić link do testów C24 F2.8 IS ? Też szukam szerokiego kąta pod FF i mam dylemat a ten canonik z 24mm byłby ok.
C28 F2.8 IS wyszedł całkiem spoko :) http://www.photozone.de/canon_eos_ff...28isff?start=2
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo_k
Z trzeciej strony stałka jednak ogranicza.
W jaki sposób ogranicza?
Pracuję tylko na stałkach i jakoś nie zauważyłem, mam Falcona 14/2.8 z którego jestem bardzo zadowolony. Jedyne co drażni do dystorsja wszystko inne łatwo w LR lub CS usunąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
Mogę prosić link do testów C24 F2.8 IS ?
Ja w sumie najbardziej ufam DP:
Canon EF 24mm f/2.8 IS USM Lens Review
Jest tez barwna pogadanka Kaia (jak ktoś go toleruje :)):
Canon EF 24mm f/2.8 IS USM Hands-on Review
Natomiast ewidentnie mało w sieci zdjeć "z życia wziętych".
Czy nie lepiej 24-70 używane zamiast 24 IS? W ogóle to dziwne taka ciemna stałka.