Odp: Testy DXOmark i Sony RX 100
Optyczni zaklasyfikowali RX100 do złej półki, to nie jest konkurencja G1X i 1-ek nikona.
To jest konkurencja do S100, LX-7, XZ-2 itd.
Wiadomo że tutaj duży priorytet miał rozmiar, musi to się odbić na kompromisach.
Efekt ostateczny jest jak dla mnie świetny, miałem kupić S100 ale RX100 zmienił ten plan i nie żałuję.
Nie bawiłem się lepszym aparatem który można zmieścić do kieszeni.
Na dpreview ładnie podliczyli odpowiednik przysłon do FF w kompaktach tej klasy, tutaj widać wyjątkowość sony.
Fujifilm XF1 hands-on preview: Digital Photography Review
Sony produkuje fajne matryce, więc aparat będzie się sprzedawał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Test na Optyczne.pl
Ciągłe powtarzanie tego: " Jednak manipulowanie zapisem RAW zawsze będziemy piętnować" jest już trochę śmieszne
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dzik
Ale tylko na krótkim końcu, gdzie jednak głębia liczy się mniej niż na długim.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ale tylko na krótkim końcu, gdzie jednak głębia liczy się mniej niż na długim.
Jak dla kogo i o jaki efekt chodzi.
Nie tylko głębia, współczynnik ten pokazuje też np potencjał do ciemnych scen.
W kompakcie 90% zdjęć robię na szerokim końcu, tutaj w sony brakuje co prawda do szczęścia 24mm ale ma w tym momencie przewage od 1 (LX7) do 2EV (S100) przewagi.
To jest odczuwalne, na drugim końcu traci do LX7 2/3EV. Mniej niż by się wydawało z jazsnego końca LX7 f2.3
Nie mogę edytować, ale proszę, przykład na szerokim:
Odpowiednik przesłon w porównaniu do FF na szerokim, jest to dość ciekawe:
RX-100 - f4.9
LX-7 - f7.1
m43 14-42 f3.5 - f7
aps-c + 18-55 f3.5 - f6
Zoom w soniaku to odpowiednik 28mm f2.8 w aps-c.
Porównanie zdjęć aparatów - smartphone Nokia 808 i kompakt Sony RX100 (matryce o w miarę zbliżonej powierzchni - 1,2'' vs/ 1''):
Sony RX100 vs Pureview 808 : Sample Pictures (Opinions Appreciated): Phone Cameras / Tablets and Apps Forum: Digital Photography Review
I jeszcze porównanie z innymi smartphonami - 808 najlepszy, ale Lumnia 920 też trzyma niezły poziom (nieco mniejsza matryca - 808 1/1.2'', 920 1/1.3'') ale ma za to stabilizację optyczną.
http://allaboutwindowsphone.com/feat...kia_808_vs.php
Być może przy takich możliwościach smarphonów te Sony RX100 to łabędzi śpiew kompaktów...
Gdyby 808 była na W8 to nie kupiłbym SIII.
Gdyby ktoś wypuścił kompakt z matrycą w okolicach 1" i stałka w okolicach 35mm to wolałbym to od zoom'u w rx'ie.
Nie umiem tego przeliczyć ale pewnie udało by się upchnąć coś jaśniejszego niz f1.4 zamiast zoom'u.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzik
Gdyby 808 była na W8 to nie kupiłbym SIII.
Gdyby ktoś wypuścił kompakt z matrycą w okolicach 1" i stałka w okolicach 35mm to wolałbym to od zoom'u w rx'ie.
Można na to patrzeć inaczej - co mnie obchodzi jaki system operacyjny ma aparat fotograficzny? Jeśli traktuję 808 jak kompakt i porównuję z RX100, to 808 nie robi dużo słabszych zdjęć (matryca 1/1.2 cala vs. 1 calowa), a łatwiej je przesłać do sieci, mailem, ma dobrą nawigację samochodową za free i mnóstwo innych funkcji których nie ma RX100, a jest ta 808 od RX100 mniejsza. Co mi z miliona programów, jeśli faktycznie używam w smartphonie kilkunastu może. A te potrzebne mi znajdę i w Symbianie, i w Windows Phone, i Androidzie, i Bada, i iOS... Tysięcy gier mi nie potrzeba. Jeśli mam wydać te ponad 2 tys. na RX100 i jakieś 1,8 tys. na 808, to ciągnie mnie do 808...
A W8 ma Lumnia 920 zdaje się, matryca może nie aż taka duża jak w 808, ale nie taka znowu dużo mniejsza (1/1.2 cala vs. 1/1.3 cala), za to ma obiektyw z OIS czyli mamy prawdziwą stabilizację. No i świetny W8 (dla mnie już W7.5 jakoś przyjemniejszy jest niż Android).
A ze stałkami... to mam bezlusterkowca.
OM-D z kitowym niezbyt udanym kitowym zoomem naprawdę zębów nie pokaże, ale z wybornymi stałkami - już tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
a jest ta 808 od RX100 mniejsza
Chodziło że jest bardziej płaska? Wymiary:
Nokia 808 - 123,9mm x 60,2mm x 13,9mm
Sony RX100 - 101,6mm x 58,1 mm x 35,9 mm
Przez co jako bryła ma mniejszą powierzchnię.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzik
Do mnie ostatnio dotarł Olek E-PM2. Mam również RX100 (aparat siostry). Według mnie Olek wypada trochę lepiej. Jeżeli ktoś używa samych JPEG to Sony jest naprawdę świetnym aparatem. Jedno co mi w nim przeszkadza to praca pod światło.
Na wysokim ISO w JPEG jest lepszy od mojego poprzedniego PEN-a E-PL1.