Tak, ALE - w sklepie podepnij kilka egz. i wybierz ten, który jest najostrzejszy z Twoją puchą.
Wersja do druku
Do samolotów 70-200 jest za krótki, co prawda był czas gdy go miałem i samoloty fociłem, ale w końcu sprzedałem i obecnie zastanawiam się nad czymś dłuższym. Tym 70-300 z IS podobno samoloty wychodzą nieźle, aczkolwiek osobiście nie testowałem, a pewnie najlepiej byłoby kupić 100-400, albo może jakąś długą stałkę.
a porównaj je z tymi, które zrobiłem Canonem 55-250, są tam EXIF to znajdziesz.
weź też pod uwagę, że zdjęcia są wołane z RAW
Ja obecnie mam dwa szkła Tamrona (17-50mm i 60mm), a w najbliższej przyszłości zamierzam zmienić 55-250mm Canona na 70-300VC USD Tamrona, więc jak widać jestem szczerze ze szkieł zadowolony (średnio z Canona :-)). Poza tym loteria z AF nie dotyczy tylko szkieł niesystemowych i to co się czasem czyta również o sprzęcie wielkiego C powoduje że włos się jeży na głowie...
Właśnie ... systemowe nie zawsze będzie lepsze, a już napewno nie znaczy to, ze pewne.
Długo zastanawiałem się pomiedzy C70-300is i C70-200/4L, a kupiłem w końcu T70-300VC USD i jestem mega zadowolony. Ostrość jest, precyzja jest, stabilizacja działa, a obrazek powstaje ładniutki. Z tego względu praktycznie odrzuciłem C50/1.8 i w celach portretowych używam krótkiego końca Tamiego.
Ktoś wspomniał o słabej trwałości Tamrona - to dlaczego Canon nie daje 5-u lat gwarancji, a Tamron tak ?
Taka jeszcze ogólna uwaga odnośnie szkiełek do spottingu. IMHO każde szkło, które się tu pojawiało nadaje się bardzo dobrze do spottingu, tylko zależy jakiego. Ja nie ma dużego doświadczenia (jeszcze :)), na razie siedziałem tylko pod płotem i C 55-250 w pełni wystarczał, gdybym miał 70-200 to właściwie na samoloty wielkości B737 , czy też A320 w moim przypadku wystarczałoby. Przy kadrach z boku szybki AF nie ma aż takiego znaczenia, bo na pasażerach można się przygotować, a teraz co do jakości zdjęć - takie małe porównanie.
C550d + C 55-250 (wołane z RAW)
ND90 + N 70-300 (prosto z puchy)
C60D + C na pewno L, chyba 100-400 (nie wiem czy wołane z RAW, czy z puchy)
Czy Waszym zdaniem są, to aż takie różnice??? (chodzi o jakość zdjęcia)
Przepraszam za mały OT, ale mam nadzieję, że rozumiecie, co chcę przekazać.
W niedzielę wybieram się na ND do Ostravy i potestuję Tamiego na zdecydowanie szybszych obiektach, pewnie czasem braknie mm, ale zobaczymy, na pewno zdam relację.
Kurcze, zakochalem się w tym Tamron SP AF 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD (Canon). BIORĘ GO JUŻ JUTRO :D
--- Kolejny post ---
Brać?