Odp: Dylemat urlopowicza - Canon G1X, 60d czy 5D II?
Panowie canonowcy... podpowiedzcie jeszcze w jednej kwestii... mam na mysli uzytkownikow EOS 7D, 60D czy 600D - wszystkie wymienione maja ta sama matryce - czy wobec tego (pomijajac ze 7D ma 2 procesory, ale to juz szybkosc pstrykania a nie jakosc) uwzgledniajac ze uzyje takich samych obiektywow... czy wszystkie 3 dostarcza mi identycznej, a conajmniej podobnej jakosci fotek (robione w tych samych warunkach, przy takich samych ustawieniach i przy takich samych obiektywach)?
Bo zaczalem sie zastanawiac czy nie kupic taniej 600D ewentualnie 60D i do tego obiektywow 17-40/4L i 70-200/4L - oczywiscie wiem, ze wszystkie beda scropowane, ale pominmy ten fakt...
ja mam 60d i jest to b. dobra puszka, szczerze polecam
natomiast efekty jej działania z 17-40L są mocno dyskutowane (nie mam, nie wypowiadam się)
70-200 dobrze współpracuje w wszystkimi, które wymieniłeś
7D na najlepszy af i jest najszybszy
Cytat:
Zamieszczone przez
ettest
EOS 7D, 60D czy 600D - wszystkie wymienione maja ta sama matryce
aparat nie skalda się z samej matrycy,inaczej wszystkie te aparaty kosztowały by tyle samo
Cytat:
Zamieszczone przez
ettest
ewentualnie 60D i do tego obiektywow 17-40/4L i 70-200/4L
kup i zobacz czy ci pasuje
to dobry zestaw
Mam 7D i m.in. 70-200/4 is. Bardzo jestem zadowolony z tej kombinacji - zestaw świetnie sprawdza mi się np. w sporcie :)
Jak Cie stać na 5DII to bierz.
Ja mam 60D i do tego zakładam 70-200 f4 usm (non is) i jest to mój ulubiony zestaw. Nie miałem w ręce 7 demki a przesiadlem się z 450d i mogę polecić.
Z 5D2 objechałem całą Europę, Nowy Jork, Waszyngton. Nie zauważyłem, żeby ktoś łapczywym wzrokiem wpatrywał się w aparat. Często podpiętą miałem białą elkę 70-200. Może z 2-3 razy miły uśmiech i uwaga nice lens. Oczywiście zawsze plecak na ramieniu a piątka na szyji. Ale nie warto dać się zwariować. W ciągu roku zmienię 5D2 na 5D3 i dalej będę urlopowo zjeżdżał nowe miejsca z wypiekami szukając ciekawych kadrów i cieszył się z każdej minuty z aparatem który pozwala mi realizować pasję.
Cytat:
Zamieszczone przez
ettest
Panowie canonowcy... podpowiedzcie jeszcze w jednej kwestii... mam na mysli uzytkownikow EOS 7D, 60D czy 600D - wszystkie wymienione maja ta sama matryce - czy wobec tego (pomijajac ze 7D ma 2 procesory, ale to juz szybkosc pstrykania a nie jakosc) uwzgledniajac ze uzyje takich samych obiektywow... czy wszystkie 3 dostarcza mi identycznej, a conajmniej podobnej jakosci fotek (robione w tych samych warunkach, przy takich samych ustawieniach i przy takich samych obiektywach)?
Bo zaczalem sie zastanawiac czy nie kupic taniej 600D ewentualnie 60D i do tego obiektywow 17-40/4L i 70-200/4L - oczywiscie wiem, ze wszystkie beda scropowane, ale pominmy ten fakt...
70-200/4L - jak najbardziej. 17-40L, to jeśli zamierzasz przejść w niedługim czasie na pełną klatkę. Jeśli zamierzasz zostać dłuższy czas przy APSC, to zwróć uwagę na znakomity obiektyw EF-S 10-22 mm. Zazdrościłem go cropowcom, bo sam miałem 17-40L do 550d i nie było szeroko :cry:. Dopiero na FF pojawiło się WOW.
Jak Cię stać na 5DII bierz, będziesz na pewno zadowolony, to aparat na lata. Sam na każdą podróź od kilka lat zabieram plecak sprzętu i nigdy się nie bałem.
Ostateczne podsumowanie... Canon 7D, Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM.
Wahanie jeszcze nad Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM czy Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM - ktory bardziej przyda mi sie na podroz, wiem, wiem... napiszecie ze to dwa rozne obiektywy... ale prosba o doradzenie czy czesciej korzystacie z tele, czy pseudouniwersalnej 24-105?