Odp: pomoc w wyborze sprzętu - prośba o pomoc
po wstepnej dyskusji zastanawiam sie nad 650d i 60d. do tego tamron 17-50 bez VC. troche jednak mam obaw o obiektywy w przyszłości, gdybym chciał kupić sigmę lub tamrona. ale skoro mówice że kalibracją można wyeliminować problemy z focusem.
jeszcze pytanie dotyczące 2 wyżej wybranych puszek. czy ostrzą i szumią podobnie?
Cytat:
Zamieszczone przez
wallander
czy ostrzą (...) podobnie?
coraz mniej cię rozumiem. Przecież to w głównej mierze zależy od obiektywu albo od tego czy np. z puszką są problemy. Jeśli chcesz porównać zdjęcia na tych samych iso wbij na jakiś pixel-peeper
czyli waszym zdaniem jako pierwszą lustrzankę do zastosowań amatorskich, wystarczające bedzie body 650d...?
czy jest sens brania obiektywu kitowego 18-55 II czy też lepiej samo body i do tego Tamron 17-50 2.8, bo rozumiem że dużo lepszy AF uzyskam z Tamrona?
Uzyskasz jaśniejsze szkło ze stałym światłem.
jak trafisz na ostrego tampona to zyskasz lepszy obrazek i światło 2.8
autofocus to akurat nie jest mocna strona tego obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
wallander
czy jest sens brania obiektywu kitowego 18-55 II czy też lepiej samo body i do tego Tamron 17-50 2.8, bo rozumiem że dużo lepszy AF uzyskam z Tamrona?
Sens jest. Jednak jeśli finanse Ci pozwalają bierz Tamrona. Docenisz dobre światło w całym zakresie.
Co do pytania... bierz 650D + Tamrona... będziesz zadowolony... Ja startowałem z 550D + kit... kita sprzedałem i kupiłem Tamrona 17-50 2,8 z VC i byłem mega zadowolony... teraz chcę się przesiąść na coś innego ;)
co masz na myśli mówiąć ze AF to nie jest mocna strona tego obiektywu? chodzi o dobranie konkretnej sztuki czy ogólnie Tamrony kiepsko współpracują z Canonem? mowię o wersji bez VC.
posiadacie może jakieś linki do stron gdzie można podejrzeć obrazki z 650d i 60d , chciałbym sobie porównać czy rzeczywiście 60d jest mi potrzebny..
Jeśli to twoje pierwsze lustro to 60 D jest Ci zbędny...