Tak może być, choć biorąc pod uwagę pojawienie się 6D ciężko jest uzyskać wspomniane 4 500 zł za dobry egzemplarz.
Wersja do druku
aparat po naprawie działał. Dziś już nie! Error 30 ? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i teraz proszę kogoś kto się zna, czy to wina wymiany płyty głównej, bo mam gwarancje na płytę główną, jak tak to wrócę do serwisu i będę domagał się kolejnej naprawy w ramach gwarancji serwisowania. Jak nie to proszę napisać o co w tym chodzi, czy da się to samodzielnie naprawić ? MAM DOŚĆ!
Kto mi powie, co mogło wcześniej dziać się z takim aparatem? Nie widać po nim żadnych podejrzanych śladów, aparat jak kupowałem, wyglądał prawie idealnie, w opisie na allegro też było idealnie. Czy aparat mógł być wcześniej mocno zalany ?
Error 30 to problem z migawką.
A nie mechanizm lustra? Choć akurat w tym konkretnym przypadku lepiej gdyby to była migawka (bezpłatna wymiana przed 150k klapnięć).
Zdaje się że jednak migawki. Przynajmniej z tego co wyczytałem. Na CANON ERR (ERROR) CODES: jest lista błędów i wskazuje na migawkę.
Ustaw w menu w C.fn wstępne podnoszenie lustra. Pierwsze naciśnięcie spustu podnosi lustro, drugie otwiera migawkę.
U mnie temat w zasadzie się już wyklarował. Puszkę oddałem do sklepu (1,5 roku - więc po gwarancji ale obowiązuje rękojmia). Sklep początkowo nie chciał naprawić (wg ich eksperta - uszkodzenia mechaniczne) ale po wysłaniu do ekspertyzy do autorysowanego serwisu canona okazało się, że padła płyta główna. Sklep zaproponował naprawę. Puszka wróciła do mnie po naprawie i na razie działa bez zarzutów ! Zobaczymy ile podziała ... :)
Cała akcja trwała dosyć długo bo ok. miesiąca ale została załatwiona pozytywnie i co ważne bezgotówkowo (dla mnie) ;)
Nie rękojmia, a niezgodność z umową. :)
Jak to dobrze mieć prawnika na forum :D.