duty mam pytanie czy czas 1/20 1/30 to nie sa za male czasy zeby zamrozic ludzi na zdjeciach?czy duzo wychodzi ci zdjec na slubach poruszonych-ale przez ruch ludzi?
Wersja do druku
duty mam pytanie czy czas 1/20 1/30 to nie sa za male czasy zeby zamrozic ludzi na zdjeciach?czy duzo wychodzi ci zdjec na slubach poruszonych-ale przez ruch ludzi?
Inna polka troche.Z takim AF w 1DMKII i szklem to jest nieco inna bajka.
Ktory sprzet trafi tak w punkt ja nie Mark:D .
Np w moim przypadku na Tamronie przy f2,8 to jest nieco loteria - jak trafi to wyjdzie oki ale z wiekszej odleglosci to napewno czesciej z pudluje - niestety.
No ale fotki pikne Duty, az slinka cieknie jak sie patrzy na ich jakosc.
Niektóre zdjęcia bywają poruszone, owszem. Osobiście wolę mieć wszystko ostre - może za wyjątkiem niektórych weselnych zdjęć.Cytat:
Zamieszczone przez electron
1DMKII jest niezły do ślubów, ale wolę 5D - praktycznie od zimy wszytko nim robię, a jedynka leży sobie w torbie.
Trochę zaśmiecam wątek - parę przykładów z opisami:
1. Szybkostrzelność jedynki miałem okazję wypróbować tylko jeden raz - właśnie na tym zdjęciu. Miałem 7 różnych zdjęć gołąbków po jednokrotnym naciśnięciu spustu. Do pokazania nadaje się jedno, może dwa. Trochę starsza pani w tle mi przeszkadza, ale to w końcu reportaż.
Obiektyw 24 -70 (24mm), ISO 100, 1/640, f2,8, bez lampy:
2. Ludzie w ruchu - podczas wychodzenia z kościoła. Aparat pracował w AV, nastawiony na f2,8 - nie było czasu grzebać w ustawieniach - jak zobaczyłem czas w wizjerze, to zamarłem, żeby nie poruszyć, ale pstrykałem dalej - tego nie można było pominąć :)
Obiektyw 24 -70 (34mm), ISO 800, 1/20, f2,8, z lampą:
3. Wiem, że na kursie uczą, że fotografowi wara od ołtarza.
Jak ksiądz znajomy, to można sobie pozwolić na takie zdjęcia czasem:
Obiektyw 24 -70 (25mm), ISO 800, 1/50, f3,2, z lampą:
4. Często pod stofena wkładam folie korekcyjne, żeby się zgrać z żarówkami w kościele, ew. z halogenem kamerzysty. Zdjęcia w świetle mieszanym prezentuje się najczęściej jako czarno białe - a to dlatego, że nie zawsze da się przyjemnie zgrać "niebieskość" lampy błyskowej z "żółcią" halogenów. Folia pozwala się dopasować :)
Obiektyw 24 -70 (70mm), ISO 800, 1/50, f2,8, z lampą:
5. Podczas wolnego marszu ustawiam na manualu czas 1/50, jeśli ktos idzie szybciej - 1/100 załatwia sprawę, ale potrzeba sporo światła zastanego.
Obiektyw 24 -70 (32mm), ISO 800, 1/50, f4,0, z lampą:
6,7. Zdjęcia już nie ślubne, ale z dość długim czasem, jak na plenerowe. Dziewczyny tańczą w zespole i chciały kilka zdjęć na swój plakat. Aparat stał na statywie, wężyk - modelki miały się nie ruszać :)
Obiektyw 24 -70 (28mm), ISO 400, 1/5 s, f2,8, bez lampy:
Obiektyw 24 -70 (24mm), ISO 400, 1/4 s, f2,8, bez lampy:
Już całkiem nie w temacie - link do zdjęcia studyjnego z 1DMKII + 24-70 (ISO 100, 1/100, f8 ):
http://www.adstudio.com.pl/duty/Dominika_.jpg
A trzeba powiedzieć, że 5D się o wiele bardziej do studia nadaje.
Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Chetnie sie zaopiekuje ta biedna 1nka ;)
duty to przy takich czasach jak sie asekurujesz zeby zdjecie kazdego motywu bylo ostre?klikasz seriami po 2,3 zdjecia-czy szybki rzut oka na wizjer(chociaz czasem dopiero na monitorze komputera widac poruszone zdjecia,a czasem tez nie ma czasu zeby podgladnac)
Zdradzisz, gdzie taką folię nabyć? Słyszałem np. o hurtowniach z artykułami dla teatrów (tam się je używa do reflektorów)Cytat:
Zamieszczone przez Duty
A w jakim położeniu masz głowicę lampy przy pracy ze StoFen'em (rozumiem, że chodzi o "kubełek" Omnibounce?). Zalecane 45 stopni?Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Pytam, bo od niedawna używame tego wynalazku a w weekend robię ślub i waham się czy używać StoFen'a czy też pozostać przy starym i sprawdzonym karonie-dyfuzorze (wielkości pokładu lotniskowca) :-)
Nie asekuruję się – zakładam, że każde zdjęcie powinno być OK. Jeśli sytuacja się zmienia to strzelam kolejne zdjęcie, żeby nie stracić momentu. Na lampie 580 EX ustawiłem funkcje 8 i 13 (z pamięci piszę) na 1. Jedna pozwala szybko pstrykać, nawet bez pełnego naładowania, druga umożliwia kręcenie kółkiem bez naciskania przycisku – sporo to ułatwia.Cytat:
Zamieszczone przez electron
Ekranik nie da rady pokazać ostrości – nieraz już sprawdzałem, teraz dałem sobie spokój. Najczęściej z tyłu mam histogram RGB – to mi zastępuje nawet światłomierz w studiu.
Jeśli wiem, że zaraz będzie jakaś akcja – to czasem pstryknę kontrolne zdjęcie – oceniam ogólne naświetlenie (histogram), stosunek światła zastanego do błyskowego – to widać na ekranie i ew. koryguję lampę kółkiem – potem fotografuję w tym miejscu skupiając się już na akcji.
Jak kościół ciemny – to monopod. Ludzie mogą być czasem poruszeni, ale ściany – niewybaczalne!
:) Serio myślę nad jej wymianą na drugi korpus 5D. Chociaż z drugiej strony - przeżyje chyba oba korpusy 5D.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Żeby 1DMKII nadawał się do ślubów, to powinien: mieć matrycę z 5D, wybór punktów AF jyostickiem – a nie te poronione kółka, ze 2-3 nastawy takie jak „C” w 5D – żeby można było zapisać kilka różnych ustawień.
5D też nie jest idealny – z gripem czasem czuję, ze to oddzielne kawałki, nie leży tak pewnie w ręku. O dziwo kilka razy zdarzyło mi się przycelować w 5D nie tym punktem co trzeba – zamiast środkowego okazało się, że patrzyłem którymś z bocznych. Po naciśnięciu AF zapalił się środkowy i zobaczyłem pomyłkę - kilka razy przy zdjęciach w pionie, w ciemnym kościele właśnie.
Są zestawy folii Lee w Raysfoto – zamówiłem telefonicznie i szybko przysłali.Cytat:
Zamieszczone przez Encor
45 stopni tylko w pomieszczeniach z niskim sufitem. W kościele unoszę tylko tyle, żebym usłyszał, że palnik zmienił położenie – nie ma czasu ręcznie zmieniać kąta.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Najważniejsze jest dla mnie takie ustrojstwo: http://www.custombrackets.com/script...p?idproduct=28
Lampa jest zawsze u góry, nawet przy zdjęciach w pionie. Przy użyciu z monopodem zastępuje głowicę – jest o niebo lepsze od głowiczki manfrotto. Dodaje to jakieś 0,7 kg do wagi sprzętu – ale stabilniej się pracuje, jakby mniej poruszeń.
Mam też zestaw lumiquest promax - poza straszeniem ludzi - nic mi nie daje. Lampę staram się używać tak, by nie była głównym źródłem światła - praktycznie jak doświetlenie w plenerze.
Tu jest zdjęcie – nic ciekawego – poza parametrami naświetlenia i światłem głównym - 5 świec :)
1DMKII + 24-70 (52mm), ISO 800, 1/13 s, f2,8, bez lampy, monopod z Custom Brackets zamiast głowicy:
A mi on bardziej do sportu/koncertow potrzebny niz do slubow. AF, seria, zintegrowany grip, uszczelnienia (ostatnio na koncercie focilem w deszczu... 70-200 oczywiscie bez obaw ale o 20D troszke sie martwilem, na szczescie przezyl). No tylko Eyecontrol brakuje :?Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Duty robisz świetne zdjęcia. Mam nadzieję, że za parę lat też będę umiał robić tak nastrojowe fotografie. Czy masz może gdzieś w Internecie umieszczone swoje zdjęcia i zechciał byś podać do nich link ?
Pozdrawiam i życzę dalszych, co najmniej tak znakomitych efektów.