nie wiem o co ci chodzi , zdjecie znaku wyglada ok , czy Ty wiesz w ogole co to jest winieta ? bo nie wiem co innego moze byc do niej podobne...
Wersja do druku
nie wiem o co ci chodzi , zdjecie znaku wyglada ok , czy Ty wiesz w ogole co to jest winieta ? bo nie wiem co innego moze byc do niej podobne...
I masz powód do satysfakcji - Sigma 100-300/4 jest świetnym obiektywem. Łaziłem z nim i Minoltą przez blisko trzy lata po krzakach i to z TC 1,4x, a zdjątka na ogół były bardzo dobre. Jedyny minus to brak ogranicznika (limitera), przez co wspomniany zestaw był nieco powolny...Cytat:
Zamieszczone przez IVAN
ja nie wiem skad ogolny wniosek ze ogranicznik AF przyspiesza prace autofocusa? przeciez to bzdura, zupelnie nie ma to znaczenia przy dobrych obiektywach USM (HSM) i nie mam pojecia dlaczego Canon takowy bzdet montuje w swoich szklach
taki ogranicznik przydal by sie w tanich ciemnych obiektywach, ktore maja czesto problem ze zlapeniam ostrosci i jezdza od minimum do nieskonczonosci
nie ma ? :D a to ciekawe , chocby na 135 widze ze skrocenie ostrzenia od 1.6 ( z 0.9 ) daje krotsza droge af na zlapanie ostrosci , a to ma znaczenie np przy ciemniejszym koncercie , i majac kiedys sigme 100-300 tez doszedlem do wniosku ze to jedyna rzecz ktorej tam brakuje
Przełącznik odległości ostrzenia mam w 300/4/IS , 135/2 , 180/3,5 , 70-200 i w każdym wypadku jest duża różnica przy korzystaniu.IMHO wręcz niezbędny.Pozdrawiam
to wasze obiektywy maja problem ze zlapaniem ostrosci? jezdza w dwie strony ze dzieki ogranicznikowi macie szybciej? mi sie tak nie zdarzylo nigdy i w 70-200 2.8 i w 135L a robie sport, koncerty, reportaz, sluby i wszystko inne co najtrudniejsze i najciemniejsze
krotsza droga AF?? przeciez to bzdura, bo skoro nie ostrzysz na 0,9 metra w 135L to jakim cudem obiektyw moze sam "zejsc" w ten zakres?
wyjasnij skad wynika ta roznica? obiektyw szybciej pracuje? :)
Przecierz on nie schodzi wtedy w ten zakres , nie rozumiem o co ci chodzi.
Roznica miedzy przelotem af przy jednym i drugim ustawieniu jest widoczna , co za tym idzie kiedy jakims sposobem ( nie wazne jakim to pomijamy ) aparat sie zgubi szybciej af trafi przy nastawie ostrzenia od 1.6 w wypadku 135L.
Moze masz takie szczecie ze trafia zawsze , nie wiem jakie masz body , na 5d przy naprawde ciemnych/malo konstrastowych np koncertach zdarza mu sie zgubic wiec krotsza droga ostrzenia dziala na korzysc
Nie wiem jak to bardziej moge wytlumaczyc , tak czy owak ja tego uzywam i sie przydaje.