Jasne że by się dało tylko AFAIR musiałbyś zapodać przejściówkę z gwintu na 1/4" (Sherpa) na 3/4" (głowice Manfrotto).Cytat:
Zamieszczone przez birez
Wersja do druku
Jasne że by się dało tylko AFAIR musiałbyś zapodać przejściówkę z gwintu na 1/4" (Sherpa) na 3/4" (głowice Manfrotto).Cytat:
Zamieszczone przez birez
To jest dla mnie nadzieja :)Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
Jeszcze tylko musze dorwac dla proby manfrotto jakies, bo wole zeby wyszlo ze to ja jestem daremny nie glowica, zanim wezme se za spawarki/tokarki/inne gwintownice.
czy sherpa 250r i 600r roznia sie czyms poza tym, ze w 600-tce mozna nogi rozkladac bez blokady ? glowica identycza ... a 100 zl taniej.. wykonanie tej samej jakosci
Z tego co widze to 250 ma korbke do podnoszenia centralne kolumny a w 600 trzeba odkrecic srube i wyciagnac recznie.Cytat:
Zamieszczone przez asterix
No i 600 jest wyzsza - nie wiem ile masz wzrostu ale ja ze swoimi 190 cm nie wyobrazam sobie pracy ze statywem nizszym niz 600-tka.
BTW, define "mozna nogi rozkladac bez blokady" - nie znam 250 i za bardzo nie wiem o czym mowa...
nop ma korbke.. mozna tez odkrecic blokade i recznie podnosic..
do mojego wzrostu ideal bo mam 177 cm
Co do nog to chodzilo mi o to iz 250-tka ma tylko 1 pozycje rozstawu nog, 600 mozemy rozkraczyc do samej ziemi tak by nie wykrecac glowicy z gory i zakrecac od dolu...
No prawie do samej ziemi - nie rozkladaja sie na plask, ino troche po katem ale i tak jest dosyc nisko. (musimy za to odkrecic kawalek kolumny albo wbic ja w ziemie)Cytat:
Nie wiem tez jak wyglada w 250 "niezaleznosc" nog - w niektorych statywach wszystkie odchylamy jednoczesnie i jednakowo. W 600 kazda porusza sie osobno - jest to nieraz dosyc wygodne.
Cytat:
Ze swojego doswiadczenia napisze ze to bardzo wazna i przydatna opcja - mozliwosc rozlozenia nog.
Czasem chcemy cos z nizszego pulapu zlapac, pokombinowac z kadrem albo chociazby do makro sie znizyc.
Sherpa 600 ma możliwość rozkładania nóg a jak napisał Vitez do makro to bardzo ważna cecha użytkowa. Poza tym można głowicę podwiesić pod statywem, korzystałem z tego tylko raz ale czasem się przydaje. Velbon nie puści na rynek nowego produktu o takich samych cechach użytkowych jak poprzedni za znacząco niższą cenę. Nie wierzcie w bajki.
w 250 takze mozna wkrecic glowice pod kolumne.. rozkladanie nog do poziomu 600 nie bylo mi potrzebne.. wole sobie glowice przekercic na dolna pozycje
Cytat:
I jak? Wygodnie sie wtedy patrzy w wizjer pomiedzy nogami statywu?
Bo przy rozkraczeniu nog chyba wygodniej 8)