No i bardzo dobrze zrobiłeś - tak trzymać :)
Wersja do druku
no tak ale to tez zalezy od tego co i jak fotografujesz, ja uzywam centralnego pomiaru swiatla w manualu wiec te dodatkowe 30 stref nic mi nie dadza. kiedys tez zastanawialem sie nad 7d ale od kiedy 50d nagrywa filmy za sprawa ML - temat runal.
zbieram na 5d(raczej mkII)
ale 50d zostawie dla syna;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jedyna rzecz jaka jeszcze (dla mnie) jest na plus 7d to zdalne sterowanie lampami
Kilka moich spostrzeżeń dla ludzi z podobnym dylematem: Jak napisałem wcześniej przeszedłem na 5d mk II i uważam, że to najlepsza z możliwych decyzji w moim przypadku. Testowałem 7d jest ok, ale sumarycznie pomijając aspekty AF i ergonomii to obrazek dawał bardzo podobny do 50d. 5d MK II miażdży oba - fakt są pewne problemy z AF nie powiem, druga sprawa dla kogoś kto cały czas robił zdjęcia na cropie obiektyw ze światłem 1.8 może zaszokować głębią i trzeba się trochę przestawić z przesłoną ale suma wszystkich zalet i jakość obrazka rekompensują te niedogodności.
Miałem 20D potem 40D teraz 7D i 5D MKII.
Mam dwie puszki, bo jednej potrzebuję do fotografi ptaków, a drugiej do ślubniaków i całej reszty. Sama zmiana z 40D/50D na 7D ma sens ale jeśli na prawdę potrzebny jest lepszy AF. Do obrazka z 7D trzeba się trochę przyzwyczaić. MI bardziej podobał się ten z 40D ale to moje odczucia. Faktem jest że z 7D można pokusić się o większe czułości, ale ja raczej powyżej iso800 w przyrodniczej nie wychodzę. Do tego mam 5d
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup 1D MK III jak nie zależy Ci na cropiex1.6. Obrazek, AF i całą reszta super. Można wyrwać na prawdę dobry egzemplarz za dobrą kasę. np kolega krzychu teraz sprzedaje w idealnym stanie
Już tak bardziej dla publiczności napisałem, te kilka moich spostrzeżeń (bo ta ja założyłem wątek) :) Jakby ktoś się borykał z podobnym dylematem.
właśnie zmieniłem 40D na 7D - próbowałem podczas ślubów robić zdjęcia poprzednim zestawem - 40D portrety 5DII szerokie kadry - różnica w jakości zdjęć była kolosalna. Zobaczymy jak będzie to wyglądało z 7D. Na razie wypróbowałem to na chrzcinach - pierwsze wrażenia pozytywne.