Ja bym wolała 35L i to właśnie jest mój najbliższy zakup.. dlatego z mojej strony 35L + 85L ;)
Wersja do druku
Ja bym wolała 35L i to właśnie jest mój najbliższy zakup.. dlatego z mojej strony 35L + 85L ;)
Może troszkę obok pytania, ale ja kiedy zostaję z dwoma obiektywami, to zawsze jest to 35L, a do tego jeden z zoomów: albo 16-35, albo 70-200
35L ma u mnie dożywocie.
24II i 85II
sam używam 24II i 100 2.8 Macro i tym zestawem robię 95% ( 135L mam o 85II marzę)
..coraz bardziej przekonany że to będzie 35L + 85L :)
Cytat:
Wielu na forum, po zakupie 24mm uważa, że jest zbyt szeroko. Tak więc dokupują lub nawet i wymieniają na 35mm. Zanim zakupisz, to przejedź się do sklepu i sprawdź oba ;)
Ja zrobilem dokladnie odwrotnie.. czyli dokupilem 24ke
no i autor ma 50ke juz wiec od 35 do 50mm blizej niz od 24.. co prawda jak zapnie na na FF to od szybciutko sprzeda (zwlaszcza jak bokeh porowna ;) ) ale to potem
Ano . Moj typ to 24 i 85.
Witam
Nie rozumiem dlaczego autor upiera się tylko do 2 obiektywów. W cenie tego sprzętu dokupienie 50/1.4, czy 85/1.8 nie stanowi dla budżetu żadnego znaczenia. Nie trzeba się na siłe ograniczać i rezygnować z innych potrzebnych ogniskowych poza konkretnymi dwoma.
Pozdrawiam
Mirek
Witam, no stałem przed podobnym dylematem, na dzień dobry wybrałem C24/2.8 i C85/1.8.
Dopowiem, że w systemie Nikona na w plener najczęściej brałem N24/2.8 i N85/1.4... Wystarczało do większości zastosowań...
Na początek? Chyba na koniec :-) na swojej drodze miałem chyba wszystkie możliwe obiektywy Canona z tych lepsiejszych i ostatecznie skończyłem z 24, 50 i 85 mm. Gdybym wiedział to od razu, pewnie oszczędziłbym trochę kasy na odsprzedaży :-)
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk