Jest decyzja i odpowiedź :wink:
Wersja do druku
No i słusznie. Jak masz duże dłonie i ergonomia xxxD, mniejszy wizjer itp Ci nie leży, to lepiej kup 40D. W końcu chodzi o to, że fotografowanie ma być przyjemnością. Przełozy się to oczywiscie, jak napisano wczesniej na komfort użytkowania, a nie jakość uzyskanego obrazka.
Mam pewne spostrzeżenie odnośnie podglądu CameraRaw, mianowicie daje mi bardziej pesymistyczny obraz szumów w oknie swojego podglądu niż na dalszym etapie - czyli jw podglądzie w oknie PS. Odnotowałem że nie trzymasz raczej jotpegów, czy na Twoją ocenę szumów może mieć wpływ różnica między matrycą 8 Mpix a 12Mpix ? Interpretacja rawa o takiej rozdzielczości musi być interpolowana do rozdzielczości podglądu a skuteczniej zjadane są szumy na podglądzie z 12 Mpix. No tak, teoretyzuję w obliczu faktu że nie miałem na własność 450-ki i nie mam teraz z czego zrobić 100% cropa na tych samych ustawieniach.
Sorry za OT, zarzucę jeszcze cytatem z DxOMark:
Czy stąd może brać się różnica w postrzeganiu natężenia szumów, bo DxO minimalnie wyżej plasuje 30D od 450D ? Może tak naprawdę te różnice wyjdą dopiero na odbitkach > A4 ?Cytat:
When one compares an 8Mpix image with a 32Mpix image printed on identical 20x30cm paper at 300dpi, the measurements for the original image do not give a good indication of the final result. The 8Mpix image will require no interpolation (2300 pixels for 20cm, or roughly 8 inches), while the 32MPix image will have to be reduced significantly, with 4 original pixels averaged into a single pixel. This averaging operation will significantly reduce the noise in the 32Mpix, and accordingly improves the measurements provided for the original resolution.
Original measurements can help gauge image quality when viewed at 100%, but to better predict how prints will compare, we provide a normalized (and thus more reliable) version based on 8Mpix.
Przeważnie jest tak że niestety nowsze produkty maja matryce wiecej Mpix i daja lepszy obraz ale to moim zdaniem nie wszystko. Biorąc pod uwagę obecne ceny body np 60D to nie wiem czy nie bardziej wolał bym kupić używkę 5D.... Zawsze bedzie tak że używana wyższa półka będzie konkurencją do nowych body niższej.
Żeby nowego tematu nie zakładać to podepnę się tutaj. Mógłby ktoś zrobić porównanie DR 20D lub 30D z 60D lub 7D? Te same warunki, ten sam kadr. Ewentualnie podać link, bo ja znajduję porównania 60 z 7, 60 z 50, 7 z 50 ale takiego nie widzę. Chodzi mi tylko o DR. Powinno się zwiększyć o jakieś 3 albo 4 EV jeżeli dobrze pamiętam.
Rety, dla jakiej jakości ? :mrgreen:
Ale rzeczywiście powinno się, powinno jeśli chce się mieć matryce jak w D7000 czy K-5 ...
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...case_landscape
hehe 3-4ev no no, ale zawsze pomarzyc mozna :)
Zerkaj na to
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand3)/Canon
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand3)/Canon
Potem poszukaj porownania na forum 20D z 40D, gdzie w przepaleniach na iso 100 i 1600 obie puszki remis. A w wyciaganiu cienia wygrywa na iso 100 40D, a juz w 1600 wygrywa 20D.
Pozerkaj na testy optycznych. Wg. nich 50D zakres siega 8EV, 60D 6.2EV, 40D 6.77ev a 30/20D 6.31ev...
A realnie zapewne gdyby zrobic dokladnie test tej samej sceny to poza mpix roznic nie bedzie.
Ja bym jednak nie tratował jako wyroczni strony, która jest mocno podprawiona marketingiem jedynie słusznej firmy (w tym wypadku na S ;)).
Dla mnie różnice pomiędzy 40D i 30D (mam oba) są praktycznie pomijalne chociaż na wysokich iso przewaga 30D jest jednak zauważalna.