Rozumiem. Na co je przerabiasz? :mrgreen:
Wersja do druku
Rozumiem. Na co je przerabiasz? :mrgreen:
na lepszej lub gorszej jakości słoiki do canona :D
jeśli ktoś szuka taniego 1k-1,5k~(używka) UWA to wczoraj miałem okazję podpiąć Sigmę 10-20 DC HSM do 5d i w zakresie 14-20, nie ma ŻADNYCH winiet, za to mamy mega szeroko ... Naprawdę takie rozwiązanie się sprawdza, jeśli ktoś chce zobaczyć to jestem w stanie wrzucić kilka sampli za niedługo. Myślę, że to dość fajna alternatywa dla Samyanga 14mm (2.8 manualny... no ale umówmy się przy tak szerokim kącie nie trzeba wcale krótkich czasów, a AF się przydaje na imprezach).
tokina 11-16 też nie winietowała tak od 15mm ale jakość na rogach była tak masakryczna, że i tak trzeba było cropować.
Pokaż full cropa z narożnika.
Wolę manualnego samyanga który w rogach prezentuje się bardzo dobrze niż AF i masakrę w narożnikach z jakiegokolwiek szkła UWA projektowanego pod aps-c i podpinanego pod FF.
Co nazywasz masakrą w narożnikach ? Mydło ? Bo jeżeli tak to używając 14mm na FF nie sądzę by jakakolwiek nieostrość w narożnikach przeszkadzała przy tak mocnej dystorsji... Zgram niebawem zdjęcia to prześlę, szczerze mówiąc sam jestem ciekawy jak się prezentuje w rogach, na wyświetlaczu od 5d niewiele można ocenić.
Zresztą zakres 15-16 w tokinie na ff to nie ten sam zakres co 14-20 w sigmie, więc dla mnie tokina od razu odpada. Między 16, a 20 jest naprawdę spora różnica w kadrze.
Mydło? Obraz się tak rozjeżdżał, że zastanawiałem się czy może nie zacząłem robić zdjęć w 3D i jak kupię okulary to mi się w narożnikach to na siebie nałoży i będzie wystawać np. trawa z ekranu :D
Mydłem był tego nie nazwał tam się obraz wręcz rozwarstwiał + masakryczna dystorsja i aberracja.
Przy f11, 16 nawet nie było dobrze. A miałem to szkło akurat na wycieczkę w góry z założeniem szerokich landszaftów i panoram. W Efekcie panoramy robiłem 35 w pionie i dobrze bo te z tokiny to i tak musiałem mieć ze 2/3 pokrycia w sąsiednich klatkach żeby to się potem jakoś złożyło ;)
nie ma chyba nic tańszego niż samyang 14mm i to jest szeroko:) jak cos bardziej uniwersalnego to 35f2 lekkie i tanie:) ale z szerokoscia mało ma wspólnego
jak juz bardziej uniwersalnego to tamron 28-70 f2.8 tanio i przyzwoicie pod FF miałem go z 5dmk1 było ok.
Ten Samyang, 35/2 i Tamron są do kupienia w cenie ok. 200zł? Bo z tego co pamiętam taki był temat wątku czyli szeroki kąt za 200zł.
No tak, 5DII też jest tani w porównaniu do 1Ds III. Nie oznacza to jednak, że przeciętny zjadacz chleba nosi w portfelu kwotę wystarczającą na zakup taniego 5DII. Nie patrz tylko na czubek własnego nosa. Średni miesięczny dochód netto w PL to około 2500zł. można więc przyjąć, że 200zł za coś co używane będzie minimum rok to tanio. 800zł już tanio nie będzie a wszystko co powyżej 2000zł to będzie drogo bo zmusi do mocnego ograniczenia wydatków na inne rzeczy. W przypadku większych dochodów czy podparcia się kredytem lub w sytuacji kiedy sprzęt zarabia na siebie sytuacja oczywiście wygląda zupełnie inaczej, szczególnie w tym ostatnim przypadku.