Właśnie. Też mnie to interesuje. Mam w planach używany 5d i chciałbym wiedzieć,czy obejmuje mnie wymiana gdy od poprzedniego właściciela nie mam żadnych papierów.
Wersja do druku
Wszelkich informacji odnośnie gwarantowanego przebiegu migawki można uzyskać np. na stronie http://www.learn.usa.canon.com/resou...e_papers.shtml
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dla sprzętu będącego po gwarancji w którym uszkodzeniu uległa migawka przed gwarantowanym przebiegiem producent na chwilę obecną nie wymaga przedkładania żadnych dokumentów.
"The shutter mechanism on the EOS 50D remains unchanged from the EOS 40D, providing a
rated life up to 100,000 shots and shutter speeds from 30 sec. to 1/8000 sec., with a maximum
X-sync for flash at 1/250 sec. The shutter mechanism on the EOS 5D Mark II is newly
designed, with an integrated shutter-cocking unit and an
extended rating up to 150,000 shots. It also features shutter speeds
from 30 sec. to 1/8000 sec., with a maximum X-sync for flash
at 1/200 sec."
Rated life up to to nie to samo co guaranteed at least, stąd pewnie nieporozumienia u krążące w sieci legendy ludowe.
A co mają zrobić znawcy wyłącznie jęz. polskiego? Nie korzystać z gwarancji? Nie kupować Canona?
Naprawdę Canon nie udziela takich informacji na polskich stronach?
Jestem Polakiem, mieszkam w Polsce, w Polsce kupiłem aparat i wolałbym takie infomacje w rodzimym języku. Sorry, ale w szkole uczyli mnie wiele lat tylko "bratniego" języka.
Czy za dużo? Każdy sprzęt z polskiej dystrybucji musi mieć polską instrukcję obsługi, a gwarancję nie? Chyba o to chodzi - gwarancja na przebieg migawki? Chyba........
A może ustawodawcy zapomnieli o warunkach gwarancji? Nie muszą być po polsku? A może to taki gratis dla migawki ze strony Canona?
Za dużo tego chyba i może...
A coś po Druchu i Ami (bo to chyba polskie?) wypuścili?
Nie. Linkowane dokumenty to tzw. white papers. Dokumentacja techniczna.
W karcie gwarancyjnej brak jakiejkolwiek informacji o migawce i jej gwarantowanym przebiegu.
Dokładnie tak, to taki bonus od Canona, niestety nie jest to nigdzie oficjalnie i jednoznacznie napisane.Cytat:
Chyba o to chodzi - gwarancja na przebieg migawki? Chyba........
A może ustawodawcy zapomnieli o warunkach gwarancji? A może to taki gratis dla migawki ze strony Canona?
Sądzę, że w kwestii napraw i gwarancji reprezentantem Canon Polska jest autoryzowany serwis, który mógłby jasno określić te wartości (o ile istnieją). W końcu to do niego będziemy się zwracać z usterką (oby jak najrzadziej) i to on określi czy uszkodzenie podlega naprawie gwarancyjnej czy nie.
myślę że dla Canon Polska nie byłoby niczym wielkim powieszenie oficjalnego stanowiska po polsku w sieci odnośnie przebiegów gwarantowanych :) PRowo dla tej firmy miałoby to sens - oczywiście każdy robi po swojemu ;)