[102] to nie przypadkiem Kołobrzeg i widok z Etny :?:
Wersja do druku
[102] to nie przypadkiem Kołobrzeg i widok z Etny :?:
Jago: skąd Ci przyszło do głowy że gustuję w tak drogich przybytkach jak Etna :roll: stodwójka to widok mojego wygładzonego córka :twisted:
Żeby zaspokoić ciekawość [102] było pstryknięte na wieżyczce widokowej usytuowanej na oliwskim Pachołku.
[101] pierwsze wrażenie - aaaa, saturacja :) ale po chwili spodobało mi się to przejście przez prawie całą paletę barw od zimnych do ciepłych.
Dziękuję za informację - ciekawość zaspokojona.Cytat:
Żeby zaspokoić ciekawość [102] było pstryknięte na wieżyczce widokowej usytuowanej na oliwskim Pachołku.
Etna jest rzeczywiście bardzo droga tylko nie od razu trzeba kupowac pasiekę aby się miodu napić - wystarczy wjechać zewnętrzną windą na sam szczyt (za darmo) na taras przy kafejce i już można focić. Polecam jak będziesz w Kołobrzegu.
Ja osobiście jak będę w 3mieście tego pachołka też zaliczę.
Oczywiście widoczek bardzo ładny :)
Oliwę warto odwiedzić nie tylko ze względu na widok z Pachołka :roll:
Dla niezorientowanych (jeśli takowi są) podam 'lepsze' powody dla odwiedzenia tego miejsca:
- Katedra - najdłuższa gotycka świątynia w Polsce. Katedra głównie słynie ze swoich wspaniałych rokokowych organów na których odbywają się w sezonie letnim koncerty organowe. We wnętrzu katedry są 23 ołtarze, przeważnie o dużej wartości artystycznej. Reprezentują trzy style architektoniczne- renesans, barok (w większości) i rokoko. Świeżo po remoncie :-D
- Przyległy do katedry Park Oliwski wraz z muzeum etnograficznym mieszczącym się w Spichlerzu Opackim - piękna sprawa
- Kuźnia Wodna - to prawdziwy rarytas dla miłośników techniki. Działa, ba nawet odbywają się w niej pokazy :)
- Dla miłośników miejskich pejzaży, są w Oliwie wybrukowane uliczki z dość specyficzną zabudową, sprawiające wrażenie jakby czas się zatrzymał dawno temu.
- Przepięknie położony pośród wzgórz oliwskich ogród zoologiczny.
- Dla miłośników przyrody - są wytyczone szlaki w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym.
Noclegi w samej Oliwie można znaleźć już za 25-30 zł/os. jednak moim zdaniem lepiej dołożyć piątkę i zakwaterować się w Sopocie.
[103] Zupełnie nie na temat :evil:
Jeśli chodzi o 3miasto i widoczki, to polecam także wieżę widokową w Gdyni Kolibkach przy ul. SpółdzielczejCytat:
Oliwę warto odwiedzić nie tylko ze względu na widok z Pachołka
Wejść sobie można także na wieżę kościoła mariackiego w Gdańsku. A jeśli wchodzenie - to postanowiłem zakończyć Tatry sierpień A.D.2011 i pomału szykować się do jesiennego wyjazdu :twisted:
[104] Podhale.
[105] Kalatówki.
[106] Kolejka na Kasprowy, czyli kicz dorównujący jeleniowi na rykowisku :oops:
[107]
[108] Polygonum bistorta (bardzo trudna nazwa :-D )
[109]Na przełęczy w dzień urlopowy
takie słyszy się rozmowy
gdzie się pani tu na mnie gramoli
rzecze facet w polarze do Joli.
A panna Krysia - z panem Mietkiem co się tuż przed chwilą przysiadł...
lecim na Szczecin ;)
[110]
[111]
[112]
[113]
[114] jeleń na rykowisku w wersji różanej :twisted:
[115]
co te 113,114 i 115 takie "porysowane"?