@baldhead_72
krople do oczu mi się wczoraj skończyły to pewnie przez to, przepraszam, skoncentrowałem się już potem na wyborze numer dwa między sigmą a canonem...
nie tam, awersji nie mam do xxxD, aczkolwiek cena zestawu z 17-85 i 550D jest tylko 300pln niższa niż rok temu 50D, nie mniej jednak tak jak pisałem, obrazki zaskakują, a po przypięciu do tego 70-200 albo stałki 50 jest bardzo fajnie.
co do AF jak szybki i trafny no to wtedy dobrze, drażni też to że e względu na brak FTM trzeba uważać gdzie sie słoik chwyta... no i jakość wykonania, trochę zaoszczędzili na tym 18-135 a najlepszy bonus jaki dali to poza IS (dość sprawny, chyba lepszy niż w 17-85) metalowy bagnet, reszta sprawia wrażenie jakby się miało rozlecieć to za chwilę dosłownie.
dobra będzie tego OT z mojej strony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
@raladan
nie kłam ;) dobre szkła canona poniżej 2,5k to np 85 1,8, 70-200 f4 non IS, z tego co pisza ludzie to i 15-85 jest dobre(wciąż jest poniżej ale ceny idą w górę zwłaszcza optyki), jak poszukasz to i 10-22 kupisz trochę poniżej tej granicy...
piszesz też o rozmiarze body ale nie do końca rozumiem, tak czy inaczej, 50/40D znaczniej lepiej się mi trzyma od 60d(tylko testowo w sklepie), za to 60D trzyma sie i tak o niebo lepiej niż 550D, ale to moja opinia, a szczerze to łapy mam może nie szczególnie małe ale do bochenków chleba im jeszcze brakuje trochę ;)
no i ergonomia używania, w 550D da się to ogarnąć jakoś i mieć pod ręką prawie wszystko ale jednak 50D przemawia do mnie bardziej, to pewnie siła przyzwyczajenia...
obmacaj to nad czym się zastanawiasz - to podstawa!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a no i jednak jakość wykonania i materiałów, konkretnie w 550D kontra 50D bez porównania, ale podkreślam raz jeszcze, obraz tej 'gorszej' mnie zaskoczył.
wybierając miedzy xxD a xxxD to kwestia ergonomii bo tak czy inaczej jest to sytuacja 'win win' :)