Prosilbym aby dyskusja, powrocila do opisywania walorow obiektywow.
Wersja do druku
Prosilbym aby dyskusja, powrocila do opisywania walorow obiektywow.
Myślałem, żeby kupić tego Zeissa ale jednak pozostanę przy Sigmaluxie. Światło to samo a bokeh z Sigmaluxa dużo bardziej "creamy". Zeiss ma lepszy efekt 3D no ale coś za coś... zawsze będą kompromisy.
Także 50mm Zeissa sobie daruję.
Mam tego zeissa od 24 grudnia; taki prezent sobie na imieniny i pod choinke zrobilem:)
Moje body to 5d i EOS 3. Potwierdzenie ostrosci to delikatnie mowiac lipa. Ale mnie to nie przerazilo i zamontowalem EE-s matowke. Bylo od razu lepiej, a teraz czekam na dwie rozne matowki z Haoda, zza oceanu. W koncu naucze sie jak dodawac zdjecia i zaprezentuje pare pstrykow. Nie robie zdjec w rawach, nie mam czasu i ochoty na jakakolwiek obrobke i po lekkim kadrowaniu wysylam do wydruku.
To co mnie szczegolnie ujelo to kolory i kontrast (wielu nie dowierza, ze to czyste jpegi)
No i ..lubie dotykac ten pierscien ostrosci i nim krecic, krecic i krecic. Mnie to sprawia tak wielka przyjemnosc, ze na Wielkanoc sprawie sobie kolejny prezent w postaci Distagona 21 f/2.8 :)
Dziwne. U mnie potwierdzenie ostrości działa idealnie...
Moze zle sie wyrazilem z tym potwierdzeniem ostrosci; chodzi mi o to, ze czasem zaczynalo pikac, poruszylem pierscieniem minimalnie i dalej pikalo. Tak jakby nie bylo roznicy, a jednak na zdjeciach byla. Jestem okularnikiem, dlatego kombinuje z tymi matowkami, wiem jednak, ze warto, bo efekty na zdjeciach tak dla mnie, jak i znajomych, ktorzy je ogladaja sa niesamowite. W niedziele ma byc sloneczna pogoda, a ze zakupilem kilka rolek Velvii 50, wiec juz nie moge sie doczekac:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam za nieudane proby wstawienia zdjecia
Nareszcie sie udalo
Wczoraj odebralem skany z malego obrazka na portrze 400; z tego co pamietam wykonane zostalo na przeslonie 2.8, bez zadnych filtrow i oczywiscie planarem
Tak bardzo polubilem to szklo, ze nie zdejmuje je z analoga
Ciekaw jestem, jakby Takumar SMC 50/1.4, wypadł w konfrontacji z tym szkiełkiem ?
Tu masz porównanie ale z super takumarem:
http://canon-board.info/showthread.php?t=69513
Ciekawe, czy takumar SMC jest duzo lepszy od super takumara?
Na allegro jest obecnie oferowany tylko jeden egzemplarz takumara smc 50/1,4 za 656pln - ciekawe czy jest warty takiej ceny?