Tak ale to jest też zależne od ogniskowej obiektywu z jakim go używasz. A co w ogóle chcesz fotografować z tym raynoxem ?
Wersja do druku
Głównie owady - pająki motyle itp. Jednak czy ten raynox będzie się dobrze sprawował wraz z kit'em ??
Będzie dobrze działał z kitem a jak kiedyś dokupisz coś z trochę większą ogniskową to będzie jeszcze lepiej. pzdr
będzie, sporo osób leci na kicie i na raynoxie 250
Mam nadzieje że nie przeginam dając linka do innego forum ale na ostatnie pytanie znajdziesz odpowiedź tu http://www.cyberfoto.pl/jaka-cyfrowk...em-18-55-a.htm
jak się okazuje będzie dobrze.
a nie lepiej pierścienie pośrednie zamiast tego konwertera? wykorzystajmy to, że obiektywy są wymienne, a soczewki to do kompaktów
I pierścienie i raynox będą ok, zaletą pierścieni jest na pewno to, że możesz podpiąc jeden, dwa lub wszystkie trzy na raz w zależności od potrzeb i skali jaką chcesz osiągnąć no i też cena bo najprostsze kosztują tylko około 50zł :)
Ja używam i tego i tego, jak idę na łąkę na robale to zazwyczaj pierścienie i wtedy też lampa natomiast raynoxa mam do takiego spacerowego sytuacyjnego makro. pzdr
@KUBAwo
ale te za 50pln nie mają przeniesienia elektroniki, natomiast te które mają na giełdzie są za 250pln. tak mniej więcej.
Na siłę można też skusić się o upolowanie Tamrona 90/2.8 macro - czasem można go za te 1000 +/- 100 wyhaczyć ;)
Jeśli taniej to raynox dcr-250 + tamron 70-300
Ceny za plastiki z automatyką zaczynają się od około 150zł http://allegro.pl/pierscienie-posred...422598978.html
No może i są to półśrodki ale nie każdy od razu chce aspirować do miana najlepszego makro fotografa a po prostu chce spróbować, jak się spodoba to będzie szedł w to dalej a jak nie to trudno i nie ma problemu. Poza tym czy to raynox czy pierścienie to tak czy siak w przypadku kiedy będzie chciał dalej się rozwijać w tym kierunku się przydadzą. A kit na poczatek do nauki i opanowania trochę innych technik niż przy fotografii nie makro spokojnie wystarczy :)
@KUBAwo
a to przepraszam, zwracam honor, mam jakieś zboczenie na punkcie metalowych przedmiotów (body, tel, pierścienie ;) )
to jak za taką cenę to można sobie kupić i spróbować - a efekty są czasem bardzo ciekawe.