Zapewne Twoja ładowarka "z Lidla" nie posiada wyświetlacza LCD, co w porównaniu do "profesjonalnych" ładowarek z owym wyświetlaczem czyni ją "nieprofesjonalną" i gorszą.
Wersja do druku
Tak, rzeczywiście brak wyświetlacza powoduje, że moja 580EX jak i trzy sztuki Yongnuo pracują na pół gwizdka. Aha, mam profesjonalny aparat Canon 1DII i ładowarka do niego (chyba profesjonalna) również nie posiada wyświetlacza LCD no i teraz nie wiem co o tym myśleć...
Że też wcześniej na to nie wpadłem :) Dzięki za pomoc. Zastanawiałem się dlaczego zdjęcia w domowym studio wychodzą mi jakieś takie nijakie, teraz wiem że może to być wina akumulatorków ładowanych zbyt tanią ładowarką.
Bardzo interesujące :razz: jak tak dalej pójdzie to zaraz się okaże, że jakość zdjęć jest zależna od jakości prądu ładowania :mrgreen:.
Cóż, syndrom "markowego sprzętu" zakorzeniony jest dosyć mocno w naszej świadomości. Pewnie gdyby zmienić nazwę tej "ładowarki z Lidla" na taką którą można skojarzyć z "wszystkomającą" serią BC-xxx, zmienić nieco jej wygląd aby przypominał BC-xxx i wystawić na allegro sprzedawała by się ja ciepłe bułeczki.
Całe szczęście nie mam wogóle ładowarki :P Problem z głowy.
Ostatnio rozmawiałem z zawodowym fotografem i coś zeszło na temat akumulatorków a on mi mówi: "Jakie akumulatorki? kto ma czas to ładować. Ile kosztuje komplet baterii? 10zł? Kupuję dwa albo trzy komplety i mi wystarcza na dwudniową imprezę. Inkasuję za zdjęcia 2000zł to co mnie obchodzi 30zł na baterie." No i coś w tym jest. Policzmy: ładowarka 200zł, trzy komplety akumulatorków 180zł czyli 380zł. A z kolei 380zł to 38 kompletów baterii. Na jednym komplecie baterii niech będzie 400 błysków czyli na 38 kompletach 15200 błysków. Czas stracony na ładowanie, pamiętanie o ładowaniu itp. bezcenne. No i zaczynam tego fotografa rozumieć.
co do tych nowych eneloopów, producent podaje ich dużo niższą trwałość w porównaniu do tradycyjnych, za to lepiej radzą sobie na mrozie, więc zależy kto czego potrzebuje. ja używam standardowych i niczego więcej mi nie potrzeba.
Przemek_PC to markowe sprzęty a raczej jeansy zrobiły furrorę
Przemek_PC masz PW