Czy jest jakaś zauważalna różnica w pracy AF między modelami 60D a 550D? (ostrość, celność,szybkość ostrzenia..)
Wersja do druku
Czy jest jakaś zauważalna różnica w pracy AF między modelami 60D a 550D? (ostrość, celność,szybkość ostrzenia..)
Między 450d a 60d jest zauważalna różnica w szybkości i celności, dużo lepiej działają mi też boczne pkt. af-u a 550d nie dotykałem więc nie wiem... :)
Nie ma różnicy między 550 a 60 jeśli chodzi o AF przy kamerowaniu, jeśli o to ci chodzi, a to dlatego że nie używa sie AF w kamerowaniu, ostrzyż ręcznie.
Zdecydowanie 60D, trochę zdjęć robiłem zarówno 550D jak i 7D. Wynik jest taki, że pomiędzy 60D a 7D nie było widocznej różnicy (jak nie trafił jeden aparat, to trafił drugi, nieraz oba), a w porównaniu do 550D różnicę widać, i to dużą.
A ja nie widzę większej różnicy - dlatego m.in. zamieniłem 7D na 550D (a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać). Wszystkie trzy tzn. 7D, 60D i 550D mają w miarę przyzwoity AF do fotorafowania statycznego i słabiutki, jeśli chodzi o fotografowanie poruszających się obiektów.
Porównanie filmów z 7d i Panasonic GH 1:
http://www.youtube.com/watch?v=u1BMu...ayer_embedded#
witam, podepnę się z moim pytaniem pod ten temat, otóż planuję kupić sobie lustro canona do nagrywania filmów, nie miał bym problemu gdyż byłem mocno nastawiony na 5d mk2 gdyby nie fakt że potrzebować będę dosyć często slow motion w moich filmach przez co 50/60p jest niezbędne (a jak wiadomo 5d2 nie ma i mieć nie będzie jego max to 30p). Dlatego tak sobie planowałem 7d ale zacząłem zwracać uwagę że 550d również ma matrycę x1.6 tak jak 7D i również ma 50/60p czyli slow motion spokojnie wyjdzie z niego. Pytanie czy różnica jest naprawdę duża w filmowaniu między 550d a 7d? o ile jakaś jest? bo jeżeli różnica polega tylko na tym że 550d jest bardziej "plastkowy" to mi to nie będzie przeszkadzać. Jeżeli da rade to w takim przypadki zamierzam kupić sobie 5d mk2 oraz 550d gdzie tego drugiego używał bym własnie tylko do slow motion. 7D średnio mi pasuje ze względu na brak pełnej klatki oraz większe szumy od 5d2. A jak widzę że ma podobne parametry do 550d to troszkę szkoda mi płacić 2x więcej. Proszę o opinie