Cytat:
tylko ciekaw jestem tego "mitycznego AF" nikona - na szczęście kolega w pracy jest obciążony systemem żółtym i w grudniu kupuje d700 więc na spokojnie sobie to wszystko przetestuję i nie omieszkam wyników przedstawić tu.
Dużo ludzi mówiło że Canon'em robią zawodowcy itd - a prawda taka, że nie mieli 35 i 24 - nikon pracuje i już to ma - a Canon co? Kolory z N - skoro się w RAW'ach robi też nie chce mi się wierzyć, że jest taka masakra.
Rozmawiałem z kilkoma osobami które używały nikonów i tam jakoś w ciemnych pomieszczeniach obiektywy 2.8 nie potrzebują flasha żeby wspomagał AF i ostrość się da ustawić. W canonie - bez lampy życzę powodzenia
A powiem szczerze, że jakość jakością - ale fotki które mi się najbardziej podobają zrobiłem starym 20d tak baj de łej a te z Piątki zrobiłem nie dzięki AF ale w sytuacjach wyczekanych gdzie AF spokojnie sobie ustawił. Tak robię 5d, tak mam sytuacje gdzie AF nie wyrabia, ale nauczyłem się z tym żyć i radzić. no i jest jeszcze opcja kupienia 1ds MKII
Poza tym jak się ma d700 - to na co się zwali że fotka nie wyszła :P
Af jest naprawdę ok nawet w d80 który miałem jako pierwsze lustro był super i nie zawodził mnie prawie nigdy nawet przy zdjęciach na rajdach czy meczach gdy miałem okazje się w takie coś pobawić pózniej miałem d200 a następnie d300s i tu było jeszcze lepiej jak można się domyślać z 17-55 2.8 śmigało to pięknie.