Na sigmie pracuje na f/ 2 do f/2.8 i az tak bardzo nie mam ciężkiej pracy z tym szkłem jak opisują to niektórzy
Wersja do druku
Na sigmie pracuje na f/ 2 do f/2.8 i az tak bardzo nie mam ciężkiej pracy z tym szkłem jak opisują to niektórzy
Nieźle można się pogubić. I nadal nie wiem co lepsze Sigma czy Canon ; )
to zależy od testu więc nie wiem jaka prawda, tutaj cytaty z 3 innych:Cytat:
Zdaniem Photozone, Sigma ma sporą dystorsję
1. "tests of distortion found barrel distortion (0.21%) toward the middle of the Slight range, again marginally better than Canon (0.24%) or Nikon (0.22%)" ;
2. "The 50mm ƒ/1.4 is optimized nicely against distortion" ;
3. "Distortion on full frame measures as about 1% barrel, which will be just about noticeable in some shots; however again this is significantly better than either the Canon or Nikon equivalent."
Nie doczytałem tego :) W każdym razie nie mam tego problemu, albo mam za krótko szkło i jeszcze mnie nie dotknął. Kilka dni temu kupiłem tą S. i musiałem wprowadzić korektę na +15 żeby było ok, obiektyw miał tendencje ustawiania ostrości z przodu co podobno jest popularne w parze C.+S. Nie było przypadków FF i BF. Mogłem wysłać go na kalibracje, ale wczoraj wymieniłem na inny egzemplarz i nie mam zastrzeżeń, trafia gdzie chce.Cytat:
"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".
Rzeczywiście przy słabym świetle i robieniu zdjęć z bliska AF się lubi gubić. Dlatego trzeba się wtedy trochę sprężyć, starać się nie ustawiać ostrość na szybko.Cytat:
Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.
Z ciekawości..kalibracja robiona przez Sigme jest idealna, tak?
bo rozumiem, że żytnia jak kalibruje coś to nie zawsze im sie to udaje...
Bo problemy są głównie na f1.4. Kumpel miał sztukę z lekkim FF na pełnej dziurze, natomiast przy domknięciu do f2 i wyżej problem znikał :)Cytat:
Kupiłem swoją Sigmę rok temu, od kilkunastu dni jestem po kalibracji (jak na razie nie mam uwag, kalibracja wydaje się, że poprawiła problem z front- i back-focusem, które występowały na zmianę w zależności od odległości od fotografowanego obiektu - mikroregulacja była w tym przypadku bezradna).
Obrazkiem jestem zachwycony - wydaje mi się wyraźnie ładniejszy niż obrazek z C50 1.4 - ale C50 1.4 nigdy nie miałem, opieram sie wyłącznie na samplach z internetu. Do szerszych portretów jest doskonała (do ciasnych lepszy jest np. canon 100 2.0, ponieważ z bliska 50-tka trochę zniekształca twarz i nie każdej modelce wychodzi to na dobre).
Podsumowując: na C50 1.4 bym nigdy nie zamienił :)
Zadzwoń do ProCentrum Sigmy i ci powiedzą, co oni tam dłubią. Jak rozmawiałem, była mowa o zmianie punktu ostrzenia obiektywu i skalibrowaniu go z body.
Łolaboga. Nie powtarzaj tego, bo Cię Wyznawcy Existens Light ukamienują. No, ale mało kto z nich używa Sigmy, hi hi.Cytat:
Zamieszczone przez Rincon