Od czasu do czasu, dopiero po zrzuceniu zdjęć na 3xDVD. :)
Wersja do druku
Od czasu do czasu, dopiero po zrzuceniu zdjęć na 3xDVD. :)
Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Chyba nie zrozumiales.
Ja nie pisalem nic o powodach uzywania databanka (przeciez sam uzywam), tylko o powodach uzywania opcji PRZENIES w databanku zamiast skopiowac a czyscic karte dopiero gdy jej znowu potrzebujesz/jestes pewien ze zdjecia sa bezpieczne, a nie od razu po zrzuceniu zdjec.
Rzeczywiscie do konca nie zrozumialem, taka sytuacja o ktorej piszesz jest malo prawdopodobna u mnie poniewaz 2 razy zdjecia zgrywam na dysk (databank), pierwszy raz jako "kopiuj" a drugi raz jako "przenies".Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A mi raz się zdażyło. Databank coś pochrzanił i połowa fotek w plecy. Jakieś undelete z karty pomogło i dzięki temu np. mam jeszcze tą fotę http://212.33.73.85/tomaszg/foto/05K...d_175.jpg.html
Ja jeszcze nigdy nie formatowałem karty, nie wiem niby w jakim celu jest sens to robić tymbardziej że te pamięci mają ograniczoną liczbe cykli zapisu i odczytu. Zawsze to klika zdjęć więcej na tej karcie zrobie niż jakbym co chwila ją formatował :)
snow, w takim razie rozumiem, ze ich równiesz nie kasujesz regularnie?
Tak, kasuje te gorsze :P Lepsze zostawiam na karcie :lol:
Tak, usuwanie w 300D trwa wieki, ale napisałem, ze chodzi o usuwanie w czytniku USB 2.0 ;). No i po co kopiować z karty a potem ją formatować/usuwać jak mozna od od razu przenosić ;).Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Przeciez dane fizycznie zostają czy usuniesz/sformatujesz czy też nie... darmowy soft odzyskuje wszystkie foty i zrzuca na dysk ;).Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
I ufasz temu darmowemu softowi ze na pewno odzyska ci wszystkie zdjecia, w tym to najwazniejsze zdjecie twojego zycia ktore mogl zabic ci databank?Cytat:
Zamieszczone przez Diodak
Jesli tak to gratuluje ufnosci 8) , albo zazdroszcze tego ze jeszcze nigdy nie straciles zadnych danych z powodu padu dysku/karty itp w sposob niemozliwy (nie liczac drogich specjalistycznych firm) do odzyskania.
Vitez, to nie kwestia zaufania, poprostu aparat to prosta maszyna... zapisuje zdjęcia w postaci jednego ciągu danych (niepofragmentowane pliki) i ryzyko, ze któreś zdjęcie się nie odzyska jest poprostu zerowe ;)... nie toretyzuje ...spradziłem to :PCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Straciłem kilka razy pewne porcje danych ale oczywiście na dyskach twardych bo na CF-ie nie ma mozliwości stracić zdjeć tak jak piszesz. Po za tym zdobyłem już doświadczenie w odzyskiwaniu danych dlatego, z dysków też da się sporo odzyskać ale to nie forum o tym. Wiem, że sceptycznie podchodzisz do tego co napisałem, ale ewentualnie zweryfikuj te dane, zanim zaprzeczysz ;).Cytat:
Zamieszczone przez Vitez