Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Na jakim etapie dalszym stosowane jest próbkowanie? Po co jest stosowane, skoro mamy już zapis cyfrowy, który odzwierciedla ilość fotonów?
Bo sygnał z matrycy mamy analogowy. I próbuje się go w momencie zejścia z matrycy. Matryca nie zlicza przecież fotonów. Zmienia się jedynie napięcie w pixelu, zależnie od tego ile tych fotonów wpadło. I ile elektronów uciekło/wpłynęło bokiem :) (szum)
Cytat:
2. Skoro matryca "pokryta" jest malutkimi filtrami R, G, B po co stosowane są dodatkowe filtry wcześniej typu IR itp?
Pewnie dlatego, że ten filtr kolorowy przepuściłby i IR.
3. Marek Lewandowski chyba twierdzi (tak chyba zrozumiałem czytając polemikę z grupy dyskusyjnej), że istnieje fizycznie filtr AA w postaci płytki optycznej przed matrycą. Czy istnieje naprawdę?[/QUOTE]
Istnieje. Fizycznie. Szybka taka. I w niektórych aparatach można go sobie nawet wyjąć.
Cytat:
Z tego co rozumuje, jest to filtr softowy (tu na tym etapie nie rozumiem jego stosowanie, gdyż w moim pytaniu nr 1 mam niejasność co do próbkowania).
Ale chodzi Ci o próbkowanie w jakiej dziedzinie? Przetwarzanie A/D jest w dziedzinie jasności, przetrzennie matryca działa już dyskretnie. Filtr AA wpływa właśnie na tę drugą dyskretyzację.
Cytat:
4. Skoro jest nad matrycą jakiś filtr (czy to "AA", IR czy inny zmiękczający) ile tracimy na rozdzielczości zdjęcia? Przykłądowo mamy super obiektyw typu L Canona - ile tracimy linii/mm? Czy jest ktoś w stanie powiedzieć na podstawie matrycy w 350D?
Trochę tracimy. Nikon ma słabsze zmiękczanie, banknoty w makro wychodzą ostrzej, ale na niektórych ujęciach wychodzi mora. Coś za coś. Moim zdaniem prościej rozmiękczone zdjęcie wyostrzyć USM niż walczyć z morą.
Cytat:
5. W jaki sposób jest możliwe zrobienie zdjęć w podczerwieni w Canonie 350D, skoro występuje nad matrycą filtr IR, który obcina promieniowanie podczerwone?
Niektórzy go demontują. A nawet bez niego jest to możliwe bo ten filtr trochę IR przepuszcza. Zakładasz na obiektyw taki, co widzialnego nie przepuszcza, robisz ekspozycję 30s w jasny dzień i masz fotkę w IR ;)
Cytat:
6. I czy istotnie matryca jest mało czuła na promieniowanie UV? Jaki jest zatem sens stosowanie filtrów UV?
Istotnie. Głębokość wnikania UV w krzem jest na tyle mała, że wygenerowane nośniki w małym stopniu docierają do obszaru aktywnego fotodetektorów. Trochę może to wpływa, nie byłem w Himalajach ani nie robiłem zdjęć w solarium. Na pomiar światła może to mieć wpływ, słyszałem, tam jest dużo prostszy czujnik, jego obszar aktywny może być bliżej powierzchni, ale to gdybania.