Odp: Heliosy- ostrość i bokeh w poszczególnych wersjach
Helios 44M (AM) proszę o ocenę czy ta sztuka jest ostra.
Zamieszczam 12 fotografii, są to fotografie wykonane z aparatu na statywie, w trybie AV Live view, i tak też została nastawiona ostrość.
12 fotografii, pierwsza z przesłoną 2.0 kolejne to o jedną działkę wyżej, aż do 16, o ile na obiektywie mamy, 2,2.8,4,5.6,8,11,16, to przekręcając pierścień nastaw przesłony mamy 12 pozycji stąd 12 fotografii. Czyli mamy przesłony "pośrednie" w tym obiektywie ? Np, pomiędzy 2.8 a 4 jest 3,2 lub 3,5 ?
Z fotografii wynika że na przesłonie 2.0 jest ten obiektyw nie ostry, oceńcie sami. Dziękuje za opinie.
http://www.iopix.webd.pl/canon/test%...20AM%20RAW.rar Rawy
Index of /canon/jpg JPG
Jest bardzo dobrze jak na tak prostą konstrukcję optyczną. Cudów nie oczekuj. Albo inaczej. Obrób RAWa i pomniejsz do boku 1600 o będziesz miał żyletkę :)
Jeśli pierwsze zdjęcie to f2.0, to jest lepiej niż bym się spodziewał.
Pierwsze jest na przesłonie 2.0
Z Heliosów, które miałem najlepszy był:
Helios 77M-4 MC
Bił na głowę ostrością od pełnej dziury Takumara, ale trzeba lubić ostry "wirujący" bokeh tych szkieł.
Ale z 44 też można ładne sztuki trafić...
Jak piszecie już o Heliosach to poprosze o zdjęcia ;) chce kupić 44m-5
Ktoś mi powie jakiej średnicy kupić pierścień odwrotnego mocowania pod tego Heliosa?https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...493066c5f7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c89d3833f6.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Moj 44M-4 ma 52mm zmierz linijką sobie tak mniej więcej, jeśli będzie w okolicy tych 52 to masz takie samo, odwrotne mocowanie w jakim celu?? Bo jak do makro to przy tej ogniskowej nie wiele to zmienia a można się nabawić niepotrzebnych refleksów i utraty kontrastu w centrum kadru.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bouli_wro
Moj 44M-4 ma 52mm zmierz linijką sobie tak mniej więcej, jeśli będzie w okolicy tych 52 to masz takie samo, odwrotne mocowanie w jakim celu?? Bo jak do makro to przy tej ogniskowej nie wiele to zmienia a można się nabawić niepotrzebnych refleksów i utraty kontrastu w centrum kadru.
Czytałem że ten m44-2 ma 49mm i stosują go do macro na pierścieniu odwrotnie mocującym. Widziałem zdjęcia i dla mnie mega
Tak może być M49x0,75 no ale to też możesz sprawdzić mniej więcej linijką jak nie masz suwmiarki, co do odwrotnego mocowania to stosuje się je dla zwiększenia skali odwzorowania a w przypadku tej ogniskowej nie ma aż takiego wielkiego progresu jak np. przy 28mm.