-
Jest dobrze :)
Trochę się prosi, żeby niektóre lekko podprostować (albo mam takie wrażenie), ale ogólnie bardzo fajnie, dobre światło.
I niezły pociąg... :>
Choć też mam wrażenie, że z rawa powinieneś więcej wyciągnąć, chyba że miałeś już totalny przepał.
-
64 i 65 cudowna forma, ale w 65 ta krzywizna z lewej mi przeszkadza, 63 chyba też "leci"
-
moze i jest ;-), ale warto wiedzieć, że tam nie ma wszystkiego prostopadlo-rownoległego. Brama medresy, na której jest widoczny cien ( na 65 ) jest pochylona do przodu pod katem ok 5-10 stopni. Do tego zdjęcie zrobione z dołu i może nieco z boku.
-
tym razem cieplutkie zdjęcia z Czarnohory. W zasadzie przez cały wyjazd padało, więc aparat ledwie parę razy warto było wyjąć ;-)
68.
69.
70.
71.
72.
-
Co do serii Uzbekistanowej - parę zdjęć na plus, parę na minus. Na pewno uwagę przykuwają numery:
57 (świetna kompozycja, dwie kopuły)
58 (znów dobra kompozycja, ponownie zdjęcie z kopułami)
62 (najlepsze z całej serii z Uzbekistanu, w szczególności oglądane z góry na dół, gdzie sylwetka postaci pojawia się na końcu)
64 (klasyka, półksiężyc z kopułą, która w idealnym świecie zwieńczona byłaby wihajstrem jak na nr 63)
65 (faktura mozaiki)
i względnie 67 (pociąg).
Na minus pozostałe:
55 (czerwień skał jakoś się rozmazuje)
56 (mocno o niczym)
59 (sztampa z wycieczki, naturalna rama zrobiona z bramy)
60 (niby odpowiednie światło podkreślające fakturę tej budowli, ale coś mi nie gra tutaj)
61 (znów sztampa, w dodatku sprawia wrażenie fluorescencyjnej [choć zapewniałeś - w co wierzę - że obyło się bez PS])
63 (nudno, za ciemno i krzywo)
66 (wyprane z kolorów i zabrakło pociągu, który na 67 'robi' całe zdjęcie)
Seria z Ukrainy pokazuje, co tak naprawdę buduje dobre zdjęcie krajobrazowe i chyba wszyscy się zgodzą, że nie jest to liczba megapikseli, a dobre światło. Troszku jedynie odstaje 71, lecz z powodu zdjęcia nr 69 - podobnego, lecz moim zdaniem bardziej dynamicznego, z lepszymi kolorami. Reszta super. Gratulacje.
pozdrawiam!
-
Dziękuję za bardzo rzeczową ocenę. Ja cały czas się uczę i szukam ;-)
co do minusów to: pocztówki były robione z całą świadomością tegoż. To dość rzadko odwiedzany kraj i w sieci ( w PL ) nie znalazłem naprawdę zbyt wielu dobrych zdjęć. Głównie były to pstryki z podróży. Chciałem więc zrobić takie pocztówkowe, typowe, by pokazać jak tam jest w ogóle. W miejscach bardziej znanych już można sobie pozwolić na odejście od schematów ( np. Czarnohora ostatnia, gdzie jakbym nie napisał, to nie wiem czy ktoś by zgadł skąd są te zdjęcia )
55. Mnie się bardzo podoba. Aczkolwiek można zrobić było by to na pewno lepiej, bo w rzeczywistości było tam bajecznie ( na te kilka chwil przez zachodem słońca )
60. Mnie tu nie gra kadr. To takie zdjęcie na pocieszenie, bo świetny kadr był z samych murów, ale już nie było słońca - na picasie o tym napisałem.
61. Robione o wschodzie słońca - stąd może te kolory.
66 i 67 - wyprane z kolorów. Otóż, wspominałem, ze zdjęcia przez szybę robione były. Ale tam nie było zasyconych kolorów. Krajobraz był taki dość hmnn... pastelowy, kolory niemrawe i delikatne. Można w obróbce nasycenie znacząco zwiększyć, co nawet spróbowałem zrobić, ale byłoby to nieprawdziwe. Nie chcę przekraczać tej granicy, za którą zdjęcia będą raziły taka właśnie nachalną obróbką.
golek
-
3 i 4 świetne moim zdaniem noi 11 tez całkiem spoko;) pozdrawiam
-
tym razem coś świeżego z Tatr Słowackich sprzed kilku dni
73.
74.
75.
76.
-
zaległości się robią, może od końca zacznę...
kilka zdjęć z zeszłej niedzieli w Tatrach.
77
78.
79.
80.
81.
82.
-
Bardzo fajne zdjęcia, mój faworyt to 74,75,82 niestety w najwyższych górach świata z powodu mgły nie było mi dane oglądać takich pięknych widoków.