Ymm jak nie chroni szkła ? zawsze to jakaś osłona.
I jak przeszkadza proszę o wyjaśnienie ;).
Wersja do druku
Ymm jak nie chroni szkła ? zawsze to jakaś osłona.
I jak przeszkadza proszę o wyjaśnienie ;).
Mógł byś mnie jakoś naprowadzić lub normalnie napisać ? ;)
Szukam w googlach i na forum i jakoś marnie mnie to idzie.
Może spróbuj za pomocą tej wyszukiwarki
Pozdrówka!
No i poczytałem i zdania są podzielone.
Dużo osób pisze, że nie wpływają na jakość zdjęć.
Także chyba zostanę z filtrem ;).
Filtry UV mają bardzo wąskie zastosowanie, a główny powód dla którego ludzie używają tego filtra jest debilizmem. Wydajemy kupę kasy na optymalnie zaprojektowany obiektyw (najczęściej zooma) i dokładamy do niego kolejne szkło które nie pełni żadnej pożądanej funkcji. A warto pamiętać że światło się załamuje na każdej granicy dwóch ośrodków.
Ja przestałem używać filtra UV dwa dni po jego zakupie. Wyznawałem filozofie większości nowicjuszów, tzn uzywałem go do ochrony przedniej soczewki. Mimo że filtr był nie najgorszej jakości(B+W UV-Haze MRC) wprowadził mi flary w kadr. Mialem aparat na statywie, odkręciłem filtr i na kolejnym ujeciu flar nie bylo, a zdjecie mialo wiekszy kontrast.
Witam serdecznie.
W kwestii filtrów to za przedmówcą:
"Ja przestałem używać filtra UV dwa dni po jego zakupie. Wyznawałem filozofie większości nowicjuszów, tzn uzywałem go do ochrony przedniej soczewki."
W filtry (i nie tylko) warto inwestować w momencie gdy Ci go braknie do osiągnięcia świadomie oczekiwanego efektu.
W moim przypadku, gdy brakło światła filtry (polary), odkręcałem szybciej niż szybko, i tak zostało. Osłony robią swoje a filtry zakładam gdy są potrzebne na czas konkretnej fotki.
Pozdrawiam serdecznie.