Mnie na początku też to wkurzało ale wystarczy włączyć alarm przepalenia i już wiadomo czy prześwietlone czy nie.
Wersja do druku
Ja jakoś nie lubię tych wszystkich histogramów, alarmów, i innego dziadostwa. Tym bardziej na gorszych puchach, gdzie ekrany mają mniejszą rozdzielczość. Znowu mnie ktoś za słówko może złapać, ale jeszcze się nie zdarzyło, żebym naświetlił źle patrząc na ekran. Co prawda zawsze, bo od paru ładnych lat, "paroma" puchami, naświetlam tak, że muszę suwaczkiem jeszcze podkręcić ekspozycję o 1/3-2/3 EV. Mimo że naświetlać zdjęcia, teoretycznie, umiem. Może i lepiej, więcej detali w światłach się zachowuje. :mrgreen:
Heh, igi, musisz mieć jakieś genialne, telepatyczne umiejętności ;)
Ekrany mimo wszystko bywają średnie jako wiarygodne pokazywaczki - zwłaszcza w cięższych warunkach.
No i "gorsze" puchy mają takie LCD, że w zasadzie to się nadają tylko do oglądania histogramu ;)
Ja już tak gadamy o tej ekspozycji w 5DmkII, mam takie wrażenie że pomimo ustawienia w puszce +1/3EV lub +2/3 (w trybie Av) przy pomiarze matrycowym, ale tez i punktowym mimo wszystko mam zdjecia niedoświetlone (mówię uśredniając sytuacje zdjęciowe oczywiście). W 40D zazwyczaj to pomagało wstrzelić się w ekspozycję, teraz muszę przy wołaniu rawów podnosić ją o kolejne +1/3 lub nawe 2/3EV. Też tak macie ? Czy może moja puszka z pomiarem światła ma coś nie halo?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
p.s. gdyby nie miał 40D pewnie bym tego nie zauważył i nauczył się z tym żyć, ale tak to mnie trochę wkurza ;)
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć:
mkII ma znacznie więcej szczegółów, poza tym nie ma większych różnic.
Natomiast jest jedna rzecz, która osłabia mnie i jest nie do przeskoczenia.
Tą rzeczą jest wielkość RAWów. Lubię fotografować w RAWach i twierdzę, że 30MB na jedno zdjęcie, to przegięcie. sRAW z 10MPixeli też wielki jak szafa. Portrecik w sRAWie około 15MB, architektura ponad 20MB. Ci którzy fotografowali/fotografują starą piątką wiedzą, że tam RAW z 12 MPixeli miał 7-10MB
JPEG z mkII ma około 6MB. Jak wywołamy to samo zdjęcie ACRem z 30MBajtowego RAWa, zapisując z PSa z jakością 10, zdjęcie zajmuje 1MB.
Ech!
No panie na co liczyłeś że RAW będzie tyle samo ważył ;] , ja się przyzwyczajam że jest trochę wolniej. I przez to też foce na sRAW1
Ja jeszcze porusze kwestie obiektywow i tych puszek.
Mam rozumiec ze jak podepne tani 50 f1.8 i otworze na maxa przyslone :-) do mk ii to dostane mydlo wieksze niz z mk i ?
Mhm. Natomiast jak go przymkniesz do f/4, to na 5DII dostaniesz więcej szczegółu. Coś za coś ;)
przy pelnym otwarciu tez bedzie wiecej szczegolow, ale obraz bedzie oczywiscie wydawal sie mniej ostry niz w 5D I