-
Na razie to chyba trzeba poczekać, ale na test na optyczne.pl - swoją drogą wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że już niedługo.
Myślę, że wiele osób wstrzymuje się z ostateczną decyzją właśnie do zapoznania się z tym testem - w tym obok podpisany.
-
Macie test: http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=181
W sumie wypadła bardzo dobrze!!
Myślę że będzie tańszą alternatywą dla 15-85 (i przy okazji trochę jaśniejszą)
-
Racja. Choć chyba rokowania co do ceny były nieco niższe (1800 to miała być cena oficjalna). Ale zważywszy na to, jaki jest popyt na ten model, to chyba nie ma co liczyć w najbliższym czasie, że te 1800 spadnie.
-
Jestem ciekawy jak bedzie z powtarzalnoscia parametrow w obiektywach ;)
-
Ja w trakcie poszukiwań - chcę zmienić swojego Tamrona 17-50 na coś ze stabilizacją w rozsądnej cenie. Początkowo naturalnym wyborem wydawała się właśnie wersja VC ale potem:
- poczytałem o Tamronie 17-50 VC, że optycznie jednak trochę gorszy od wersji bez VC, że głośny, że dużo mydlanych egzeplarzy
- przeczytałem test Sigmy na optycznych
Co prawda Sigma ma światło nieco gorsze, ale poza tym nie za bardzo jest się do czego przyczepić. A dodatkowo ma zakres, który świetnie by się uzupełnił z moim Canonem 70-300. Są już jacyś szczęśliwi (a może nieszczęśliwi) posiadacze tej Sigmy i mogą podzielić się swoimi opiniami? Byłbym również wdzięczny za ewentualne linki do stron z testami, którym można ufać :-)
-
Jaki jest sens zmiany jasnego szkła z 2.8 na tą Sigmę? Kup u Cichego to nie będzie mydlane. Wolałbym lekko mydlany obiektyw, od Sigmy, która nie trafia.. A to ostatnio się zdarza notorycznie tej firmie.
-
Większa uniwersalność jeśli chodzi o zakres ogniskowych? Cichsza i szybsza praca z silnikiem HSM? Namiastka makro? Oczywiście, że Tamron ma przewagę w jasności, dlatego chcę porównać za i przeciw tej Sigmy. Dla mnie standardowy zoom to teraz bardziej dodatek do tele, więc dlatego się zastanawiam.
A czy to nie trafianie to na tym konkretnym modelu? Czy to generalnie o obiektywach Sigmy?
-
Z tego co czytam, słyszę i odczułem na własnej skórze to z większością modeli. Sigmy bym już nie kupił nie mając kilku dni na testy..
Może Ci się udać i Ci skalibrują w tydzień, albo tak jak ja możesz słyszeć, że ściągają 4-tą wersje firmware i w końcu się wkurzyć i zażądać zwrotu gotówki (bo o dziwo, nawet druga sztuką, która sprowadzili nie działała). I generalnie byłem miesiąc bez body i obiektywu i następny miesiąc bez samego obiektywu. Więc radzę 2 razy się zastanowić. Na kalibrację Tamrona też się czeka ok. 3 tyg. i zazwyczaj również musi być wysyłka z body. Rozsądne wydaje się kupowanie przez internet i zwrot w ciągu 10 dni jak coś nie gra..
-
Odgrzewam stary kotlet.
Drodzy użytkownicy Sigmy 17-70 /f2.8-4.0 chciałbym Wam zadacie pytanie, czy nadal uważacie że zakup w.w. Sigmy był dobrym zakupem? Mianowicie jestem od jakiegoś czasu w kropce odnośnie zakupu drugiego szkła. Mój aktualny zestaw może nie jest jeszcze zbyt imponujący, ale póki co ćwiczę i staram się podnieść mój fotoskill. Obecnie posiadam Canona 50D+ C50mm-1.4 + mase pierdółek,grip, statywy, filtrów i inne nieco mniej ważne graty.
Za jakieś 3-4 miesiące będę miał za zadanie pofocić na 3 ślubach moich znajomych (jako drugi fotograf, póki co za duży ciężar-bez doświadczenia ślubnego i sprzętu). Do tego czasu chciałbym powiększyć swój asortyment. Kolega polecił mi ową Sigmę w samych superlatywach. Niestety dzielą nas poważne km, a w okolicy również niemam możliwości przetestować tego obiektywu. Do zestawu planuje dokupić niebawem lampę a z czasem ultra-szeroki kąt.
Ja jako uczujący się amator. Pytam Was co uważacie już po dłuższym czasie obcowania z tym sprzętem? Jesteście go nadal w stanie polecić. Tymbardziej do mojego zestawu i okoliczności w jakich będe go używał (przygotowania w M2, kościół, może plener?). Rozumiem że nie jest to Canonowskie L, ale z drugiej strony 1700zł to też nie mało, bynajmniej dla mnie :). Proszę Was bardzo nieodsyłajcie mnie do tematu "sprzęt na śluby", czytam go, ale tyle tam zdań ile zdjęć na liczniku co drugiego użytkownika forum :). Trochę się w tym gubię. Pytam konkretnie o ten obiektyw? Czy da rade? Wyciągnie to o czym pisałem wyżej z dobrym skutkiem? Ostrzy, AF nie gubi się?
Poproszę Was o pomoc.
-