A wiesz, ze to nie jest głupi pomysł ;-). Za te kilka lat będziemy opowiadać kawały, ze jesteśmy najlepszymi kierowcami na świecie, bo ci słabi i myślacy inaczej wyginęli na takich drogach :-)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Wersja do druku
A wiesz, ze to nie jest głupi pomysł ;-). Za te kilka lat będziemy opowiadać kawały, ze jesteśmy najlepszymi kierowcami na świecie, bo ci słabi i myślacy inaczej wyginęli na takich drogach :-)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Przecież sam napisałeś, że daje poczucie bezpieczeństwa :roll: A to, że człowiek czując się bezpieczny, jest bardziej skłonny do brawury (podświadomie), jest naturalne.Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
Czy uważasz bardziej idąc po chodniku czy po krawędzi urwiska? Dlaczego?
No właśnie - demonizujesz coś co jest do pominięcia :-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
A dlaczego zawodowi kierowcy rajdowi zapinają pasy ?? Co więcej w rajdówkach mają 5-cio punktowe, te to naprawdę ograniczają ruchy w fotelu..i nie narzekają "głupcy" na to ???
Napisałem, że daje mi poczucie nie bezpieczeństwa, tylko poczucie szansy na to że wyjdę żywy z wypadku.. a to są 2 różne sprawy. Bezpieczeństwo to dla mnie poczucie, że nic złego nie może mi się stać. Ja takowego nie mam mimo 4 jaśków, ABS, pasów i super zawiechy w samochodzie :-)Cytat:
Taksowkarze sa zwolnieni z obowiazku zapinania pasow nie ze wzgledow wygody tylko ze wzgledow na zagrozenie wynikajace z przewozenia ludzi. Chodzi o to aby nie krepowaly ruchow podczas ewentualnej samoobrony itp.Cytat:
ponadto:
Zwolnieni z obowiązku stosowania pasów:
Art. 39. 2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy
1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;
2) kobiety o widocznej ciąży;
3) kierujący taksówką osobową podczas szkolenia lub egzaminowania;
4) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania;
5) policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, inspektora kontroli skarbowej, funkcjonariusza celnego i Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - podczas przewożenia osoby (osób) zatrzymanej;
6) funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych;
7) zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej;
8) konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych;
9) osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku inwalidzkim.
Mi nie chodzi o poczucie bezpieczeństwa całkowitego, tylko o zwiększenie bezpieczeństwa, czyli dokładnie: "poczucie szansy na to że wyjdę żywy z wypadku".Cytat:
Nie masz racji, bo czyms innym jest szansa na wyjście żywym (niekoniecznie całym, nieokaleczonym, o własnych siłach) z wypadku a czymś innym myślenie, że nic czy niewiele nie może mi się przydażyć - co starałeś się zasugerować w poprzednich wypowiedziach..Cytat:
Tomek,
Jak mawiał znajomy góral "każdy ma swego Boga i niech tak zostanie". Chcesz, to jeździj bez pasów, świateł, tyle ile wyciągnie Twa bryka.. ale później, jesli przydaży Ci się nieszczęście (puk, puk, puk), to proszę miej o to pretensje tylko do siebie.. Gorzej jeśli ktoś pójdzie w Twe ślady i będziesz miał kaca moralnego na całe życie
dla mnie jest EOT
Zgoda, ale ja cały czas miałem na myśli pierwszy przypadek.Cytat:
Ale mi tylko o to chodzi, żebym miał ten wybór, jeśli chodzi o pasy. Właśnie dlatego, że tylko mi to zaszkodzi i tylko do siebie będę mógł mieć pretensje.Cytat:
Chcesz, to jeździj bez pasów, świateł, tyle ile wyciągnie Twa bryka.. ale później, jesli przydaży Ci się nieszczęście (puk, puk, puk), to proszę miej o to pretensje tylko do siebie..
Przecież nie napisałem ani razu, że pasy nie są skuteczne.
powiedzmy ze jeszcze wszystko jest ok jesli ktos szafuje wlasnym zyciem i zdrowiem, niestety w motoryzacji najczesciej glupota i brawura wyrzadza szkody rowniez tym zupelnie niewinnym
tomku: jadac z tylu tez uwazasz ze powinienes miec wybor zapinania pasow ?