55.
56.
57.
58.
59.
Wersja do druku
Świetna robota! Naprawdę jest co podziwiać :)
Ależ miażdżące makro :D Sam zastanawiam się nad tym, w którą stronę iść:
- kupić soligora (znalazłem tylko na mocowanie FD, pewnie nie ma ich na FS, więc potrzebna jest przejściówka chyba?)
- wyłożyć więcej na Canona 100mm Macro 2.8 (zwykły, nie L bo to cenowo nie na moje amatorskie zastosowanie)
Na razie mam mieszek + Sonnar 3,5 MC - ciemno trochę, głębia mikroskopijna.
Nawet jak do Canona 105mm założyłem odwrotnie mocowanego Heliosa, to było kiepsko, a dodatkowo większość kadru to czerń, z małym okrągłym polem na środku, w którym coś tam było widać - masz tak samo ze swoim zestawem (czyli soligor i odwrócona 50-tka?)
Wracając do zdjęć, są super :) Łatwiej byłoby napisać, które mi się nie widzą, bo większość jest naprawdę ekstra. BTW, przy jakich przysłonach, ISO i czasach robisz te zdjęcia? Czy to są pełne kadry, czy tylko fragmenty (crop)? Przy niektórych fotach jest exif i o ile wszystko wydaje się ok, to czas... "8", w sensie że 8sek.? :|
Makro super zaje...!!! Naprawde jestem pod wrazeniem, moze dlatego, ze ja nie mialem tyle cierpliwosci, zeby zglebic ten temat (aczkolwiek pierscienie i porzadny mieszek pod M42 leza i sie kurza:-)), natomiast nad portretami musisz jeszcze popracowac. Oprocz kadru, dodaj troche obrobki :-)
Te owady to psikasz spryskiwaczem, czy same sie tak moczą?
Oglądając Twoje zdjęcia widzę głównie dwie rzeczy - ładne kolory i centralne kadry.
Dobra i zła wiadomość. ;)
Pozdrawiam
świetnie Ci wychodzą portrety robaczków:]
Naprawdę świetne macro. Bardzo ładne kolory.
astroadamo narobił dobrych fot i przepadł :P no ale może kiedyś odpowie :)
Witam ponownie :mrgreen:
Przyznam szczerze, że nie zaglądałem długo do tego wątku, jakoś nie było zainteresowania tematem i odpuściłem wrzucanie zdjęć ;).
Co do kropel na owadach - trzeba ruszyć tyłek z rana - koło 4:00 i iść nad rzekę stawek itp.
Skoro jest zainteresowanie zdjęciami to wstawiam kolejne:
60.
61.
62.
63.
pitolisz, wszyscy na fejsie cię obserwują, no przynajmniej ja ;-)