Podaj linka do większych fotek chętnie tez rzucę okiem. Jeśli to nie problem oczywiście.
Wersja do druku
niestety moje do pokazania publicznego nie nadają się, musiałbym kombinować z wycinaniem kadrów (na miejscu u mnie nie ma problemu), ale może Ty pokażesz swoje z większą ilością detalu na tym samym kadrze z 5D vs 50D też chętnie zobaczę. Możliwe, że 5D którym fotografowałeś jest tak dobry, albo mój 5D tak słaby.
Nie mam żadnych fotek z tych aparatów, także nici z porównań :(
Takie porównania w ogóle nie mają sensu - czego to miało by dowodzić? Chyba tylko, że jeden aparat ma większą rozdzielczość niż drugi co i tak wiadomo bez porównań... To coś jak porównywanie TIRa ze 126P. Obydwa mają cztery koła, obydwa są samochodami a pozostałe porównania są do niczego. :-)
Oczywiście, że mają sens. Przecież o tym jest wątek.... czyli wg Ciebie można go usunąć? ;-)
Jeśli nie, to odpowiedz na moje pytanie :)
Ale pod jakim względem (przyspieszenie, ładowność?)
Tutaj kryterium jest jasne - ilość detali widoczna na zdjęciu i SNR. Tak więc słaba analogia :)
Jak można porównywać ilość detali i SNR po przeskalowaniu. :confused: Cały czas do tego się odnoszę. :-) To niestety porównanie wielbłąda z kangurem. Na bardzo upartego można by porównywać cropy 100% ale po skalowaniu to już albo TIR albo mały fiat - jak dobrze przeskalować malucha to pewnie i TIR Scania by wysiadła. :-)
Wątek jest o porównaniu 40D i 50D. Niestety aparatów tak łatwo porównać się nie da bo jak ładnie zauważyłeś przy porównywaniu aut "...Ale pod jakim względem..." (cena, SNR, rozdzielczość....) duuuuużo tego. To pytanie z gatunku który aparat robi lepsze zdjęcia, 1Ds3 czy 300D? Hmmmmm... widziałem genialne zdjęcia z 300D i knoty z 1DS3 :-)
No właśnie o to chodzi, że wg mnie porównywanie cropów 100% nie ma sensu. Wtedy najlepiej i pod względem detali i szumów i SNR wypadłby aparat z matrycą VGA. :)
I wątek nie jest o porównaniu aparatów tylko samych matryc pod jednym konkretnym kryterium szumów. Czyli porównujemy szum opon tira i malucha :)
PS: A na porównanie odbitek dajmy na to 25x38cm w 300dpi byś się już zgodził? Bo co niby zrobiłaby maszyna ze zdjęciem z 40D jak nie przeskalowała je w górę... dokładnie to samo.