Vitez, po dwóch latach na forum po prostu więcej się po Tobie spodziewałem niż ocenianie osłon po cenie szkieł...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
Vitez, po dwóch latach na forum po prostu więcej się po Tobie spodziewałem niż ocenianie osłon po cenie szkieł...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A ja sie po tobie spodziewalem minimum umiejetnosci czytania smileyow - w tym i tych ktore zamiescilem przy swojej "ocenie" oslon :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Przeciez nie napisalem tego serio o tych cenach.
a czy przypadkiem ta oslona nie jest za duza i nie powoduje winetowania?Cytat:
Zamieszczone przez mxw
chmmm, oryginalnie przecież była od 50mm (albo 58mm), więc powinno być dobrze, chyba że obiektyw 50/1.8 canona ma aż tak wydłużoną mordkę w stosunku do radzieckiego heliosa.Cytat:
Zamieszczone przez kociu
niemniej jednak używam tego teraz przy 350D - czyli przy 80mm (po cropie) - więc całkowicie bez stresu 8-)
ale ok, przy okazji sprawdzę tę 50/1.8 z tą osłoną na mojej 50E, o ile tylko jeszcze będzie mi się chciało naświetlić kiedyś błonę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez mxw
Aha wiec pewnie jest ok, poprostu nie doczytalem wczesniej ze ta oslona tez byla docelowo w 50-ce. Ja posiadam jupitera 135 i oslona do niego wyglada na bardzo podobnej dlugosci dlatego myslalem ze z 50-ka moze winetowac, ale skoro jest ok to super:D Cena niska a oslonka solidna.
Gratuluje zakupu8-)
To ja mam pytanie. Jakiej szerokosci jest oryginalna osłona do KITA tzn EW-60C. Jak ktoś posiada to prosiłbym o wymiary. Pozdrawiam
a dziękuję, tak mi się na allegro trafiło jak ślepej kurze... :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kociu
ale faktem jest, że polecam wszystkim używać (i sam używam) obiektywy razem z osłonami - nawet prędzej, niż z filtrami.
ostatnio kupiłem osłonkę do kita i też sobie chwalę (EW-60C za 45 zł).
proszę bardzo:Cytat:
Zamieszczone przez kami74
na samym "szerokim" końcu:
- średnica zewnętrzna = 81,0 mm
- średnica wewnętrzna = 78,0 mm (czyli grubość ścianek to 1,5 mm)
wysokość mierzona wewnątrz od końca gwintu obiektywu do końca osłony = 16,0 mm
a oto foto: 8-)
Ja chciałbym poruszyć jeszcze raz temat materiału, którym osłona jest wyłożona od środka (oryginał). Kupiłem "Osłona EW-73B do EF-S 17-85/4-5,6 IS - zamiennik" za 49pln od "Kubisek" na allegro i też ma taki materiał od wewnętrznej strony :) Także teraz już zupełnie nie widzę różnicy między zamiennikiem a oryginałem. No chyba, że ktoś musi mieć napis Canon.
Ale może komuś wystarczy napis for Canon :P:P heh
witam wszystkich;
od razu napiszę że czytałem tutaj o osłonach na obiektywy,
ale po tej lekturze w końcu nie wiem czy kupić tego tulipana
na obiektyw kitowy 18-55 mm czy nie ?
jeśli tak, to jaki tulipan ?
czy ktoś może konkretnie coś polecić ?
sprawdzałem na Allegro, ale boję się, że kupię tandetę.
pozdrawiam
Michał.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chciałbym żeby również pasował ten tulipan do canon 50 mm 1.4