tak i szczerze sam jestem zdziwiony, wzrost o 1EV jest zawsze niewazne od konfiguracji, przy parasolce odbijajacej z dyfuzorem (softbox) tez tylko 1EV dostajemy
podobnie jest przy HSS
Wersja do druku
Wiec chyba potwierdza sie to ze zwiekszenie mocy 2-krotnie, daje przyrost swiatla o pierwiastek z 2 czyli 1,41x ;) Wiec mozna chyba przyjac ze lampa 600Ws w stosunku do 300Ws pod wzgledem ekspozycji - bedzie mocniejsza tylko o 1,41x
I tu Cie lekko jednak zbije z tego toru myslenia ;) Moja lampa nie miala ani lustra, ani zadnej miski Za palnikiem podczas tych testow, poniewaz byla podczas testow :) Wiec 50% swiatla szlo w przod, a 50% swiatla w tyl - jak ktos tu wspomnial :) W ex jest odblysnik kierujacy prawie 100% swiatla w przod ;) Jak bede mial jakas kase to kupie metalowa miche w zoologicznym (dla psa na zarcie) i zamontuje jako odblysnik ;) Wtedy powinno byc juz duuuzo lepiej przy moich 101Ws w stosunku do 2x580 ExII ;) Jak widzisz - w odblysniku jest pies pogrzebany ;)
ja ustawiłem zoom na 24mm, wiec tez sporo swiatla ucieka bokiem, jak Ty zamocujesz miske to ja dam zoom 50mm i wtedy zobaczymy ;-)
szkoda ze nie masz parasolki odbijajacej, tam kat padania swiatla praktycznie nie ma znaczenia,
Mozemy ustalic jakas zasade ;) np:
- lampy bez modyfikatorow - gole palniki - nie biorac pod uwage odblysnikow
- lampy w odleglosci 2 metry od "modela" - cos co oboje mamy
- Model zajmujacy caly kadr z bialym tlem
- ogniskowa np 50mm
- swiatlo skupione - lekko wychodzace poza kadr
Ty masz zoom, ja dobiore jakas miche pod palnik zeby dawal taki kąt ;) Bedzie chyba fair w miare ;) Nie bedzie problemu z tym ze Ty masz mocniej rozpraszajaca parasolke, a ja np mniej - lub cos w tym stylu ;)
Taki maly Battle na moc ;) Moje 101Ws vs Twoja 580 exII vs Twoje 2x 580 exII ;)
580 nie ma 200Ws, daleko jej do tego
teraz robilem zdjecia z softboxem 40x40, odleglosc okolo 1m, do uzyskania przyslony f8 przy iso 100 musialem walic na polowe mocy, przy lampie 180 mam wiekszy zapas.
Wtrącę się do waszej dyskusji. Mam 2 lampy 580EX zamierzam dokupić 2 lampy Quantuum PT300. Tu pojawia się moje pytanie. Jak lampy reporterskie współpracują ze studyjnymi i jak wszystkie 4 wyzwalać na raz? Kabel synchro i reszta na fotocele czy może wszystkie 4 jakąś radiówką? Jak to jest z akcesoriami do Quantumów? Poczytałem trochę wcześniejszych tematów i pojawiają się informacje, że do quantumów są drogie modyfikatory bo trzeba stosować oryginalne. Dlaczego? Przecież lampy mają niby mocowanie bowens wiec wszelkie zamienniki powinny pasować.
beda pasowac wszystkie zamienniki,
wspolprace najlepiej zrobic przez radio,
a sama współpraca lamp będzie ok? Wyczytałem, że różnica temperatury barwnej może być problemem