A jakie tlo kupic? Kto ma jakies doswiadczenia?
Wersja do druku
A jakie tlo kupic? Kto ma jakies doswiadczenia?
tu znalazłem ciekawe porady-trochę żółto-ale można się przyzwyczaić ;)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8708
To i ja dorzucę, poradnik z przykładami wpływu ustawienia oświetlenia:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...y-poradnik.htm
Ja planuje wstępnie taki zestaw:
2x LAMPA STUDYJNA FIGHTER f400 + 2x softbox 80x100cm
2x Statyw oświetleniowy 295cm
1x Lampa Delicacy 180Ws
1x Parasolka fotograficzna rozpraszająca 110cm
1x ŻURAW OŚWIETLENIOWY 450CM
1x zestaw do mocowania teł na statywach (przenośny) + 5 teł
1x 4-KANAŁOWY BEZPRZEWODOWY (RADIOWY) WYZWALACZ LAMP BŁYSKOWYCH marki F&V + 3 odbiorniki
jakieś uwagi ?
ewentualnie zamiast 2 fighterów :
2x FotoKing MODEL LD-300
2x Softbox 60x90cm
Chcę mieć zestaw w miarę uniwersalny i w miarę mobilny.
Lampa Delicacy nie ma mocowania Bowens więc trudno będzie z użyciam jakiego dodatkowego osprzętu (wrota, czasza do tła). Na trzy odbiorniki trochę szkoda kasy jeden wzbudza lampę pozostałe przez fotocelę. Softboksy spoko ja mam dwa 120x80 ładnie rozpraszają.
Ja kupiłem taki zestaw:
2x parasolki ( biało czarne) wraz z uchwytem do lamp błyskowych i statywem firmy Impact
2x lampy błyskowe Metz 36 C-2
wyzwalacze radiowe RF 602 firmy YONGNUO
Mam zamiar wykorzystywać do foto małych przedmiotów, portretu i przede wszystkim do strobingu w plenerze.
Na razie jestem zachwycony, zwłaszcza z wyzwalaczy radiowych ( solidnie wykonane, b. duży zasięg i co najważniejsze 100% skuteczności), w lampach trochę mi brakuje pełnej regulacji siły błysku, ale pomału je wymienię, na początek jest OK i niezbyt drogo.
Lampy kupiłem w sklepie, wyzwalacze na eBay czekałem miesiąc bo przesyłka z Hong Kongu, a parasolki wraz z uchwytem i stojakiem w USA w sklepie B&H przesyłka dotarła na 4 dzień po zakupie. :)
zainteresowanym mogę polecić sprzedawcę na eBay u którego kupuję jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Dzięki dobrze wiedzieć z tym Delicecy.
tylko teraz nie wiem co dobrac zamiast niej. Planowalem ja wykorzystac do oswietlania tła.
w sumie z tą fotocelą też racja :) ps jak fotocele sprawdzaja sie w dzien na dworze?
Orientujesz sie moze czy w tych lampach FIGHTER mozna zamiast zarówki modelujacej zastosowac halogen lub swietlówkę energooszczędną?
Fotocele właśnie zazwyczaj nie sprawdzają się na zewnątrz szczególnie w dzień. W tym wypadku lepiej przez radio, no chyba że będziesz siedział w pomieszczeniach to rzeczywiście lepsze (bo darmowe) są fotocele :)