Witaj, a próbowałeś zestawu 20D + Sigma 20/1.8? Wiem, że to nie ta perspektywa co 35mm, ale dużo taniej niż 5D.Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Wersja do druku
Witaj, a próbowałeś zestawu 20D + Sigma 20/1.8? Wiem, że to nie ta perspektywa co 35mm, ale dużo taniej niż 5D.Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Jest to jakas ewentualnosc, nawet o tym myslalem i mialem probowac (moja kolezanka ma taki zestaw), ale stwierdzilem, ze jesli mozna ten problem definitywnie rozwiazac, to juz nie chce sie meczyc :) Zreszta srednica filtra polaryzacyjnego do sigmy przyprawia o bol glowy :D
Kruczek tkwi wlasnie w tych "odpowiednich warunkach" .Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
Bo ze tylko punkt centralny i darowac sobie automatyczny wybor punktow AF (przy paru wyjatkach ale tylko potwierdzajacych regule ;) ) - to wiadomo.
Ale jesli do tego dojda srednie warunki pogodowo-oswietleniowe i trudniejsze ogniskowe - to wtedy nie bedzie to 2% a wlasnie ok 20% nieudanych.
I to nalezy wziac pod uwage przy doborze body czy szkiel - warunki do jakich potrzebny jest sprzet.
Jarek pstryka 100% z lampa - wiadomo ze 5D nie wnikajac w to z jakiej puszki wzial AF bo gorzej niz w 20D raczej nie bedzie :roll: .
Dla osob o nieco innym rozrzucie fotografowanych tematow i uzywanych zrodel swiatla - ani 20D ani 5D moze nie do konca podpasowac.
A kolege maku prosze o nie trollowanie tylko czytanie ze zrozumieniem :roll: .
oskarkowy bierz 5D i sie niezastanawiaj
A ja (na chwile obecna przynajmniej) wybral byl 1nke....nie wiem jakos strach przed nieznanym ... no i 1nka to 1nka a czy 5yka bedzie warta swojej ceny to sie zobaczyz:)
No i właśnie.. Co użytkownik, to opinia. Czyli wszystko nie jest takie proste.
Już praktycznie zdecydowałem się na 5D, dwa zgrzyty dotyczą głównie tego, o czym pisał C41 oraz wstępnych kłopotów z oprogramowaniem do konwersji RAW.
To moze i ja sie wtrace jako ze od czasu do czasu popełniam sluby rowniez. Wlasnie glownie ze wzgledu na AF w 20D zdecydowalem sie na przesiadke na 1Ds. A czemu? Bo swiatlo sztuczne swietnie sprawdza sie w studio ale nie koniecznie w kosciele jak ksiadz nie zgadza sie na lampe blyskowa. Poza tym mlodzi czasami chca z wesela miec zdjecia bardziej nastrojowe i klimatyczne niz przywalone lampa z gigant cieniami i bez naturalnego, kolorowego oswietlenia. I tu wlasnie 20D sie nie sprawdzal zupelnie a 1Ds radzi sobie doskonale. Ale moze dziwny jestem :) Za cene 5D mozna miec uzywanego 1Ds i koniec problemow. Nawiasem mowiac to tez jest FF.
To ja czegos nie rozumiem, czy chodzi o to ze AF w 20D nie sprawdza sie bez lampy, czy tez o to ze 20D nie sprawdza sie w swietle sztucznym (wysokie ISO)? Bo o ile AF w 1Ds jest lepszy, to wysokie ISO jest lepsze w 20D. Pytanie o ile te rzeczy sa lepsze od siebie.
No i powiem ze tesz masz racje , powiedz mi jescze gdzie mozna i za ile nabyc 1ds,aCytat:
Zamieszczone przez Kefir
AF w 20D gubi sie przy slabym oswietleniu i jedyne co go ratuje to 'drabinka' wyswietlana przez lampe. Poza tym przy zdjeciach dynamicznych AF w 20D byl dla mnie po prostu za wolny i za malo precyzyjny. Oczywiscie przy dobrym swietle i ostrzeniu na centralnym punkcie nie mialem zastrzezen, ale czasem potrzeba cos wiecej.
Co do ISO to szumy przy wysokich iso w 1Ds sa niceo inne, trudno powiedziec ze wieksze. Bez problemu poddaja sie Neat Image. 20D ma wyzsze iso, 1Ds konczy na 1250 ale mi i tak wiecej nie potrzeba.