Soluxy są lepsze ale jest problem z oprawkami - są na 12V
Wersja do druku
Hmm, to się jakiś pakiet oświetleniowy zrobi, troszkę z elektryką maiłem do czynienia :)
może, wróćmy trochę do tematu tego wątku
czy ktoś używał lamp, czy to studyjnych czy innych w kościele? ewentualnie zna kogos kto uzywał i moze pokazać efekty?
ja osobiscie dodatkowego oświetlenia nie uznaje ale z ciakawosci bym sobie obejrzał efekty
no i sprawa oświetlenia na sali weselnej, ostatnio po zakupie pocketwizardów poeksperymentowałem na jednym weselu i ustawiłem dwie lampy w rogach sali, efekty interesujące, na pewno lepsze niż jak lampa jest na aparacie, są tez wady, czasami cienie na ścianach, czasami nie doświetli jak trzeba ale to akurat zawsze mozna ratować w memencie obróbki
raczej nie zamierzam startować z lampami studyjnymi na sali, za duzo sprzetu i statywów, 580EX mogę sobie postawić lub zaczepić gdzieś i nikomu nie przeszkadzaja
chciałem jednak zapytać jakie konfiguracje dadza najlepsze efekty?
najlepiej by pewnie bylo postawić 4 lampy w każdym rogu,
póki co mam 3x 580EX (ostatnia kupiona niedawno) i dwa odbiorniki PW,
rzecz jasna nie całe wesele strzelam z lampami a ile to już zalezy od sali a dokladniej nawet to od zespołu muzycznego i ich oświetlenia
Nie, no w kościele to raczej odpadają lampy, bez przesady.
Powodów jest wiele, od mobilności do zapatrywań księdza na instalację. Rozpraszałyby zbytnio publiczność. Prędzej jakieś ciągłe światło, ale to raczej kameruni.
Na sali można eksperymentować ale nie jest prosto, zwłaszcza lampy na manualu. Miałem raz sale zupełnie bez światła tzn, były tylko świeczki na stołach i palenisko gdzieś w rogu... wtedy 2 lampa od czasu do czasu coś wnosiła, że nie było ciemnicy w tle, ale to nie było łatwe.
sebcio80-patrzę na Twoją stopkę i się zastanawiam co Ty kombinujesz?jedna lampa do podbicia kolorów wystarcza-widziałam na maxmodels jeden fotografik miał na aparacie szynę z dwiema lampami-odbijał od bocznych ścian światło.kilka lamp może i by zdało egzamin-ale jak nie będzie kameruna na ceremoni
sebcio nie wiem jak u ciebie ale u mnie to kazdy jeden ksiadz by pogonil ... to ceremonia nie cyrk, od fotografa wymaga sie subtelnosci i wyczucia a nie zdjecia za wszelka cene, na kazdym szkoleniu w kurii jest kladziony na to nacisk, jezeli jednak znajdziesz ksiedza ktory sie na to zgodzi to spoko twoja sprawa, nie mniej jednak w kosciele wzorem innych jak najmniej lamp
pytanie o kosciol i lampy bylo tylko z ciekawości, nie mam zamiaru w kosciolach blyskac, widzialem kiedys jakies filmiki z ceremoni gdzie kameruni mieli caly mega zestaw swiatel, ciekawilo mnie czy jakis mega prof fotograf, ktory bierze za slub mega wielkie pieniadze tez bawi sie w takie oswietlenie
raczej mega fotograf bawi sie w bardzo dobrej jakosci jasne szkla
plener i kościół to dwie różne sprawy