tamronik 28-75/2.8 :)
Wersja do druku
tamronik 28-75/2.8 :)
Ja wszystkie swoje traktuje jako podstawowe - w zaleznosci od potrzeb.
Jesli po prostu ide gdzies, bez konkretow i nie wiem czego oczekiwac i czy w ogole bede focil a chce miec lekki zestaw (tylko body+szklo) to... Tamron 28-75 2.8 .
Slub koscielny, plener (zamiennie z 50 1.4), wystawy (kocie glownie) - rowniez Tamron
Turystycznie, sluby (cywilny, bankiety), samochody, wnetrza - 17-35 2.8
Spacer z dziewczyna gdy wiem ze tylko jej a nie ogolnie bede robil zdjecia - 50 1.4
ZOO, koncerty, sport - 70-200 2.8 IS
odkąd mam 400/5.6 L to chyba jest najczęściej używany przez mnie obiektyw. Choć pewnie i dlatego, że otwarły się przede mną nowe możliwości, i na razie mocno eksploruję te wcześniej mi nie znane obszary fotografii. Tak w ujęciu szerszym to chyba po równo EF 400/5.6 L i Sigma 70-200/2.8 EX - gdzieś po 40%. Do tego Tamron 28-75/2.8 i kit po około 10%.
28-105 f/3.5-4.5 - mam jeszcze kita, tele w perspektywie.
Kupiłem jako pierwszy obiektyw jeszcze z 33-ką bo chciałem jak najszybszy AF przy ograniczonym budżecie, a naszytałem się na temat tego obiektywu głównie dobrych rzeczy. I nawet się nie rozczarowałem, choć wiecie jak to jest z apetytem...
sigma 30,f1,4 - po cropie daje prawie 50mm, standard, ktory przy odrobinie biegania mozna zastosowac do wiekszosci (moich) potrzeb. jak zycie zmusza to KIT, ale staram sie nie naduzywac. w planach kolejna sigma - 18-125, dluzszej ogniskowej juz nie potrzebuje.aaaa no i moze kiedys 50 f1,8 - wszyscy ja tak chwala za ostrosc - do portretow w sam raz.
Sigma 18-125 cały czas zapięty - bo zakres w sam raz (dla mnie) a na razie (i dłużej) musi wystarczyć. W kieszeni ;) jeszcze noszę 50/1,8 - bo mały, lekki i jasny.
To chyba muflon pisał, że do ZOO idealny jest 100-400, no i niby tak, ale ostatnio zabrakło mi szerokości w Tamronie 75-300 i hipek mnie o mało nie zeżarł :lol:
Tu pomniejszony cały kadr, wrażenie robi oglądanie 100% (byle nie po śniadaniu :roll: )
Dosyc dlugo biegalem z 18-125... Rzeczywiscie... Zakres idealny... Zeby to to mialo USM to by to bylo super szklo...
Teraz nieco wezej... 24-70... Da sie zyc... Mimo ze 38 po cropie to nie tak wcale szeroko nie ma co narzekac... Po przesiadce z sigmy nie bylo duzych problemow. Bardzo przyjemny zakres na dslr'a. Czasami moze nieco krocej, ale canon teraz ma nowke 24-105... Wyglada interesujaco.
najczesciej uzywam mojego Lux kita czyli 17-40/4... bo lubie miec szerokie spojrzenie na swiat ;)
Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
LUUUUUDZIEEEEE!!! Pierwszy forumowicz sie przyznal do tego szkielka :D .
No - dawaj tescik do dzialu Testy Sprzetu ;)
Popieram! Robić testy!