u mnie w kazdym obiektywie tzn
50mm
18-55mm
8mm samyang wyszlo ze najlepiej bedzie f/8
tylko na 70-300 ze f/11
Wersja do druku
ze wszystkiego wyszlo mi ze
50mm - f/8
18-55mm - f/8 i focic na 18 i 35mm
8mm - f/8
70-300mm - f/11 i focic na 70 i 200m
zgadza sie? beda wtedy ostre w gorach fotki?
Tak, przy czym pamiętaj, że w kicie pomiędzy 18 a 35mm masz jeszcze ogniskowe pośrednie z których również mozna korzystać (tak samo jak w Sigmie). W optycznych podali wykresy tylko dla trzech (18, 35 i 55mm), żeby nie zaśmiecać testu na wszystkich ogniskowych (bo ich jest nieskończoność).
Można więc w skrócie przyjąć żeby w kicie focić na ogniskowych od 18mm do 35mm na f/8, a w Sigmie od 70mm do 200mm na f/11. Wykres rozdzielczości powinien zachowywać się przewidywalnie - wskazywać wartości uśrednione pomiędzy dwiema skrajnymi wartościami podanymi przez Ciebie.
Mam nadzieję, że klarownie to wytłumaczyłem?:mrgreen:
Pozdrawiam
Tylko po cholerę drugi wątek??? Tu pomogą Ci lepiej???
To źle liczysz. Oczywiście zakładając że chcesz mieć najwiekszą głębie ostrości.
Obiektyw 50mm, matryca APS-C:
f8:
Odległość hiperfokalna: ok. 20m
Głębia ostrości przy ostrzeniu na hiperfokalną: od 9m do nieskończoności
f16:
Odległość hiperfokalna: ok 10m
Głębia ostrości przy ostrzeniu na hiperfokalną: od 5m do nieskończoności
po prostu użyj funkcji A-deep czy jakoś tak
wtedy wszystko co chcesz będzie ostre
tyle że ostre zdjęcie to wcale nie oznacza dobre zdjęcie
a jeszcze ostatnie pytanie, czy tym 50mm wyjda ostre i dobre zdjecia? bo to obiektyw portretowy, ale moja jedyna stalka poza fisheyem wiec beda z tego obiektywu lepsze zdjecia jakosciowo, na f/8
a 2gie pytanie
co myslicie na tym foceniu na trybie A-DEP?
Nie widzę problemu, żebyś wziął sprzęt, wyszedł z domu, pstryknął fotki i sobie sprawdził :)
To nie jest żaden obiektyw portretowy - to że niektórzy go do tego używają, to nie znaczy że nie można go używać do czegoś innego - przy f/8 będą z niego ostre zdjęcia... Poza porada powyżej jest bardzo dobra...
Zawracanie głowy - daj sobie spokój...