Mi powiedzieli, że składam zamówienie przez internet i czas realizacji 14 dni. Zobaczymy
Wersja do druku
Mi powiedzieli, że składam zamówienie przez internet i czas realizacji 14 dni. Zobaczymy
martwi mnie ta wypowiedz "Jak już szkiełko dostaniesz to podrzuć jakieś sample. Jestem bardzo ciekaw jak bardzo będzie odbiegać od tego co widziałem." to taj jaby ktoś chciał mi powiedzic, że ten obiektyw jest do duoy i tylko czekana to by utwierdzić się w tym przekonaniu. Jesli faktycznie ten obiektyw jest do niczego to co mam kupić? Tamrona 17-50 ? sigme 30mm f/1.4 ? czy lepiej dołożyć i kupić Canona 17-40 f/4 ? Ostatni raz proszę o pomoc. Moje zastosowania, cześto chce zabierać szkło na sesje plenerowe, niekonicznie ślubne, rbie także sesje pojedyńczym osobom. Również chcę wykorzystać ten obiektyw do robienia zdjęć w mieście, np. jakieś pomniki itp z tym że w 90/% zastosowania to będą sesje plenerowe, dlatego tak obawiam sięutopićzle pieniędzy. Wole wydać na 17-40 F/4 3000zł niż 2000zł na obiektyw, który nie jest postrzegany jako dobry. Tylko rodzi się pytanie po co wydawać na 17-40 3000zł skoro Tamron również dobrze robi zdjęcia. Czy w przypadku sesji plenerowych czy w kościele aż takż ważną rolę odgrywa szybkość AF? Tu ludzi się ustawia w kościele raczej wiemy co raz nastapi i łatwiej jest się przygotować do fotki, za tem co wybrać? Tak jak mówię jestem zdecydowany na 28mm dlatego ostatni raz pytam doświadczonych moze jeszcze mnie odciągniecie od złego kupna choć osobiście uważam że z 2000ZŁ TO SZKIEŁKO 28MM jest chyba dobrym zakupem?
Ja już pisałem, to szkło stosuję głównie w pomieszczeniach. W plenerze raczej coś innego, jeśli to ma być jego główne zastosowanie, to może jednak 17-40. W plenerze f/1,8 nie jest aż tak ważne, a tą 28-kę przy ostrym świetle trzeba przymykać bo siada kontrast i kolory.
A czy warto zamiast tej 17-40 L kupić Tamrona 17-50?
Dobra klamka zapadła, naoglądałem się zdjeć w necie włsnie z tego obiektywu, wiem, że w necie zdjęcia są często rasowane ale nic ryzykuje i kupuje, zamawiam dziś w cyfrowe.pl pewnie poczekam 14 dni a potem wrzuce jakieś sample z tego obiektywu.
Jedno tylko pytanie powinienem poprosić sprzedawcę by zamówił minimum 3 sztuki może dwie wystarczą dla porównania, przecież nie kupie szkła tak na wiarę , że wszystko z nim okey prawda?
Oczywiście wezmę swoją 400D i przetestuje.
Jeśli - w dzisiejszej sytuacji z dostępnością - znajdziesz sprzedawcę, który ci zapewni obecność 3 sztuk szkła jednego rodzaju, to gratuluję optymizmu;)
Historia kołem się toczy: znowu dożyliśmy czasów, że sprzedawca mówi "udało mi się dla pana zorganizować 1 sztukę" :mrgreen::evil:
Paranoja!