Tak, większość moich zdjęć robiona jest tym zestawem. Tylko motyle i ważki były robione 18-55.
Wersja do druku
także dłużzy czas robiłem takim zestawem, 70-200 4L + dcr + lampa z dyfuzorem.... głębia malutka, więc trzeba było mocno przymykac do 22 a i 32 wtedy niestey iSO wysokie...
No ale takich efektów jak Ty to ja niestety nie osiągnęłem...kupuj szkoło macro.. będziesz zadowolna a i efekty napewno będą!!!
Kolejny pajączek :)
22.
Jeśli nie podoba wam się mój pajączek to może teraz zmienię trochę tematykę
23. Sójka
No to doczekaliśmy się obiecanej sójki.. :-)
Dla mnie – bardzo w porządku. Oczywiście można by „chcieć mieć” lepszy widok nóg i podłoża ale sam dobrze wiem jak trudno złapać wszystko, co się chce. Bookeh mi się podoba, dobrze widać szczegóły, dobra ostrość. Czekam na następne.
Można prosić trochę szczegółów technicznych – miejsce, jakie ustawienia..?
A proszę bardzo: zdjęcie robione c 70-200 @200 mm, f/4, 1/160s, ISO 800. Sójka była fotografowana w parku gdzieś w listopadzie.
Strasznie fajne są te ptaszyny, niby nieufne ale bardzo ciekawskie :D uwielbiam je obserwować.
Następne nie wiem kiedy będą bo mam w zwyczaju zdjęcia robić z pozycji leżącej a moje nerki się buntują:(
Mam jeszcze myszki z parku ale co do tych zdjęć mam mieszane uczucią:|
Oooo... skądś znam to zdjęcie. Jak widzę sporo fajnej twórczości, która jakoś na TCP mi umknęła (jeśli się pojawiła) :)
To przy okazji:
22 - Pisaura mirabilis
19 - Erophrys frontalis
20 - Dermacentor reticulatus
12(skakun) - E. arcuata
12-13(prostoskrzydły) - Meconema sp.
10 - jakiś modraszek
9 - tak, bujanka. Gatunku nie oznaczę.
8 - raczej ok
7 - Adscita sp.
6 - Ochlodes sp.
Do oznaczeń motyli, ważek i innych owadów polecam www.entomo.pl Jest tam spore grono specjalistów.
Chyba wesołej twórczości ;)... na TCP nie mam żadnej galerii :)
Dzięki! Nie ma to jak entomolog :D
Już dodałam do ulubionych :) ja wcześniej korzystałam z motyle.info.
A mam pytanie (jak się już tutaj pojawiłeś ;)): bo jeżeli mi się wydaje to Ty eksperymentowałeś z różnymi obiektywami odwrotnie mocowanymi i na pierścieniach. Mógłbyś przybliżyć pracę z takim zestawem, jakie miałeś największe trudności itp?
Jak sobie ostatnio przeglądałam zdjęcia w necie (m.in. na DA i Flickr) to fajne wyniki wychodzą z odwrotnie mocowanych obiektywów. Ja mam zamiar przetestować kit'a tak zamocowanego ;)
He, he... padło forum Nikona, to sobie serfowałem po forach foto. A, że mam pamięć do zdjęć... :D
Ostatnio ludzie zadziwiają mnie tym co potrafią z odwrotnie zamocowanym obiektywem. Np. ten user:
http://www.flickr.com/photos/abikeod...7620781617068/
Odwrócony kit Nikkora 18-55. Aż dziw, co można zrobić tak tanim sprzętem.
Aktualnie odwracam tylko Takumar'a 28/2.8 (z mocowaniem Pentaxa z drugiej strony raczej sobie nie poradzę ;) ). Daje ogromne zbliżenia, zwłaszcza z pierścieniami, ale niestety dystans roboczy to czasem 2 cm.
Największy problem to poza dystansem przysłona robocza ustawiona na zadaną wartość. W dedykowanym makro ustawiam wszystko na 2.8 i naciskając spust przymyka mi do f8-f16. Tu niestety, zwłaszcza przy wyciągu (mieszek, pierścienie) w wizjerze jest ciemno jak... no... wiadomo. Wzrok można stracić :D
Osobiście doradzałbym jakieś stałki, nawet M42. Można je wyrwać za grosze, a jakością biją kitowe obiektywy.
Hehehe... to szczęście w nieszczęściu ;) mam nadzieję, że jak już ruszy ponownie to mimo wszystko będziesz wpadał czasem i dawał dobre rady (zarówno techniczno-fotograficzne jak i entomologiczne ;))
No właśnie między innymi ten gość mnie zainspirował. Fajne zdjęcia robi również ten użytkownik
Ale stałki to chyba im krótsze tym lepsze a ja mam na razie tylko 50'tki. A ten kit leży i się kurzy, więc jak już jest to można go wypróbować ;). Tylko teraz kurcze śnieg i nie ma jak :(