Mnie jednak kusi caly czas ostrosc eLki, tylko pytanie czy na tym 80mm czy 100 na f4 elce bedzie rownie ladny portret jak z 85tka 1.8 stawiajac ze pogoda jest ladna bo jesli pochmurnie ciemno to podpinam 50 1.8, logika :shock:
Wersja do druku
Mnie jednak kusi caly czas ostrosc eLki, tylko pytanie czy na tym 80mm czy 100 na f4 elce bedzie rownie ladny portret jak z 85tka 1.8 stawiajac ze pogoda jest ladna bo jesli pochmurnie ciemno to podpinam 50 1.8, logika :shock:
85-tka wcale nie jest mniej ostra od 70-200 f/4. W pochmurny dzień jest i tak wystarczająco dużo światła na zewnątrz i 70-200 daje radę, portretować spokojnie można z całkiem sympatycznymi efektami. Zresztą przy portretach w plenerze potrzebne jest delikatniejsze rozproszone światło, znaczy chmurki są wręcz pożądane :)
70-200 masz więcej zastosowań niż tylko portret, 85mm będzie ciężko wykorzystać do czegoś innego...
Czyli w tym przypadku moja koncepcja widze nie jest taka straszna, 70-200 uniwersalny a jak za ciemno to podpinam 50tke no to elegansio :mrgreen: