ech.. są chwile w zyciu fotografującego ptaki, iż 4 zdjecia raw w jednym ciągu z 350D to diabelnie mało :(. 3 pozostałe pokazują tylko szybki ruch obu ptaków niestety, zatrzymały się na bardzo krótką chwilę :(.
Wersja do druku
ech.. są chwile w zyciu fotografującego ptaki, iż 4 zdjecia raw w jednym ciągu z 350D to diabelnie mało :(. 3 pozostałe pokazują tylko szybki ruch obu ptaków niestety, zatrzymały się na bardzo krótką chwilę :(.
Niewatpliwie masz racje Zigi , oj są :)....choc zwykle mi serii wystarcza :)
Zigi, bardzo dobre zdjęcia. I widać, że robisz coraz lepsze.
Zięba wręcz świetna.
Mam tylko drobną uwagę: ptak na gnieździe z (niestety) krótkiego obiektywu to trochę ryzykowna - dla ptaka - kombinacja.
Ja kiedy widzę gniazdo staram się omijać szerokim łukiem. Chyba, że zwierzę jest obecności człowieka przyzwyczajone.
U Ciebie widać, że ptaki się nie boją. Ale takie zdjęcia mogą zachęcać mniej ostrożnych fotografów...
Pozdrawiam
PM
Dzięki! Może jeszcze się kiedyś wyrobię ;).Cytat:
Zamieszczone przez pmc
Właśnie ostatnio odkryłem gniazdo błotniaka stawowego jakieś 4 metry od grobli na stawie. Wystarczy zbliżyć się na 20-30 metrów a ptak zamiast siedzieć na gnieździe ucieka. Czasem nawet niechcący można narozrabiać dlatego do gniazd faktycznie lepiej się specjalnie nie zbliżać.
Zresztą to nie do końca prawda iż te moje się nie bały. Zachowywały bezpieczny dystans, który dla zrobienia idealnych zdjęć jest za duży. Dlatego nie ma poważnej ptasiej fotografii bez ukrycia.
Swoją drogą w przypadku np pliszki żółtej jeśli nie spłoszymy jej nagłym wtargnięciem na teren - zachowywanie dystansu jest dość ciekawym widowiskiem. Ptak nie odlatuje a odchodzi sobie spokojnie, jakby nie przerywając swoich wcześniejszych czynności. Dopiero kiedy zbliżymy się zanadto wzbija się w powietrze.
A ja mam pytanie dotyczące zdjęcia z czajnikiem na pierwszym planie. Jak się robi taki efekt kolorowego "czegoś" na zdjęciu i całej reszty w sepii bądź czerni i bieli? (o ile to nie zawodowa tajemnica ;-)
A będziesz mi bałagan w wątku robił zamiast opiniować zdjęcia ;).Cytat:
Zamieszczone przez Przemo(c)
Jaka tam tajemnica, prosta sprawa.
Efekt jest wynikiem obróbki na kompie. Generalnie zrobisz to dowolnym programem, który obsługuje warstwy i maskowanie (GIMP, PS, itp). Otwierasz obrazek -> powielasz tło jako warstwę -> spodnią zamieniasz na sepię, B/W czy dowolną inną -> na górnej tworzysz maskę warstwy gumując to co ma być w kolorkach warstwy spodniej. Podobną technike można zastosować do wyostrzania tylko wybranych elementów zdjęcia. Tyle że wtedy wyostrza się na warstwie górnej - zakresem ostrości wyznacza maska.
W obu przypadkach efekt końcowy zależy od dokładności wykonania maski, dlatego na jej brzegach warto zastosować gumke o nie pełnym kryciu albo np wtapianie itp efekty.
Kulczyk to spoko "ziom" :)
ostatnio przyjechał, zrobił wykład po czym zasponsorował darmowy browar ( w każdej ilości ) na juwenaliach na mojej uczelni:twisted:
Ze względu na marną pogodę pogrzebałem deczko w szufladzie i ...
niniejszym ogłaszam, iz otwieramy kaczy konkurs (bez skojarzeń proszę).
Które kaczki najbardziej się wam podobają?
1) Kaczor o dźwięcznie brzmiącym imieniu ... KaczorX ;)
2) Dobijająca do brzegu Kaczusia
3) Kaczusia w czerni...
4) Co jest doktorku ...
niestety gdzieś przepadło...
5) Portret Kaczusi nieśmiałej
Oprócz wskazania zdjęcia najlepszego prosze o opinię o tych zdjęciach.
Pozdrawiam
Zigi
Cyzyli battle Zigi vs Zigi ;)
Co do tych kaczek to IMO spróbuj do tematu podejść o innej porze dnia przy łagodniejszym świetle ( na dzień dzisiejszy np. godz 5.00-7.00 ;)). W tych fotkach, które zaprezentowałeś są tak duże kontrasty, że poznikały kolory i wszelkie szczegóły w cieniach. Najbardziej mi jeszcze pasuje 3 wersja.
Do tego wszystkie wyglądają na nieostre, nie wiem czy to kwestia złego materiału źródłowego (poruszenie, wina obiektywu) czy też braku wyostrzenia po zmniejszeniu. No i jeszcze jedna ważna sprawa : podczas robienia w/w serii skupiałeś się wyłacznie na modelu a zapomniałeś o tym, że są to zdjecia, które zawierają jeszcze inne elementy. Poza 3-ką brakuje mi zupełnie kompozycji (zaplanowania kadru-niekoniecznie centralne, ładnego tła), a w 2 ostatnich IMO nic nie uzasadnia perspektywy z jakiej są robione.