Prawdopodobnie tak, i aberracją.
Wersja do druku
O jejku.MMM co Ty piszesz 50/1,2L to moje ulubione szkło.Dobra, powiem tak.Mam 1 Ds m3 i wszystkie szkła które chcę mieć.Tak sie złożyło.No i nie pisz głupstw bardzo proszę.Odpuść to co pi[szesz o 35/1,4] i td. jesteś pro i mądrym człowiekiem ale daj spokój proszę. No bardzo ale bardzo proszę nie pisz nie prawdy...
Oho, ktoś tu wcześniej zaczął świętować ;-)
Ja rozumiem że Twoje ulubione ale to zupełnie nie wyklucza tego co napisałem. Ale żeby nie rozkręcać tutaj o 50L to proponuję do wątku o Sigmie 50/1.4 dalej w tym temacie. Zapytaj też Trampka, używał dosyć długo 50L na ślubach i miał też Sigmę 50/1.4 (oddał z powodu problemów z AF), niech Ci napisze co jest optycznie lepsze.
Mnie już dawno spadły klapki z oczu z napisem Canon i czerwonym kółkiem "L". Myślę że po tym wątku pare osób też przejrzy na oczy co i za ile Canon wciska ludziom :-)
50 L nie jest wybitne, czego również próbowałem dowieść na podstawie porównania z 50 USM. Wracając do testu i przemyśleń - szkoda, że ci koreańce nie wymyślili żadnej elektroniki do tych szkiełek. To byłby murowany hicior, szkło z taką optyką i AF nawet niechby kosztowało 1500 zł :)
Ten sam obiektyw (tak mi się przynajmniej wydaje) można kupić w Polsce pod markami Walimex i Falcon (prócz Samyanga oczywiście). Tak się zastanawiam, czemu licencji nie kupił choćby Tamron czy Sigma, przecież oni nie mają takiej optyki w ofercie...
Na tapecie mam teraz Samyanga 500mm f/6.3 lustrzany teleobiektyw. Teścik już po świętach :)
Odbiegacie od tematu panowie... Cichy, a jakis tescik z bardziej dostepnym Canonem 85/1.8 by się dało zrobić?
To ja zapytam o mocowanie tego szkiełka. Czy jest to M42 z adapterem EF, czy od razu EF?