Zwiększyć przysłonę? :roll:
Nie znam warunków jakie panowały w trakcie robienia tych zdjęć więc nie mogę jednoznacznie określić "co zrobić?".
Pozdrawiam
Wersja do druku
Wg exifów w zdjęciach od 20 do 23 masz takie wpisy:
1/320, ISO 200-400, F5-F4.5, Focal Length=44-75mm, Flash did not fire
IMHO w takich zdjęciach jak te raczej starałbym się robić wszystko "ostre", ty chyba próbowałeś pokazać dynamikę poprzez rozmazane tło. Przy czasie 1/320 będzie raczej wyglądało na "poruszone", wydłużanie tego czasu pozwoli Ci na rozmazanie tła (poćwicz np. na samochodach jadących po ulicy, oczywiście priorytet czasu przy takim założeniu np. czas 1/60, 1/125). Nie wiem w jakiej odległości byłeś od fotografowanych obiektów, ale zdaję się, że sporo (w większości korzystałeś z końcowych FL Tamrona, głównie 57-75, w jednej fotce masz 44mm). Spróbowałbym podejść bliżej, zwiększyć przesłonę do np. 8-11 i dopalać flashem.
Nie wiem co by z tego wyszło, bo nigdy takiego tematu nie robiłem, ale w ten sposób zrobiłbym kilka pierwszych zdjęć a potem korekta.
a ja próbowałem rozmazać tło poprzez GO, ale faktycznie chyba rozmazanie tła przez panoramowanie (bo chyba o to chodzi?) było by lepsze tylko...
- musiałbym stać bardzo blisko trasy, teoretycznie to możliwe, ale jednak przeszkadza to zawodnikom
- niektóre zaprzęgi jadą dosyć szybko i ciężko z moim Tamim i jego AF`em stać praktycznie prostopadle do trasy.
tak w ogóle bardzo dziękuję za krytykę, konstruktywną dodajmy ;]
no to jeszcze kilka zdjęć:
24.
25.
26.
27.
28.
29.
tylko nie ziewać, ani nie wyć:)
więcej zdjęć jak ktoś by chciał oglądnąć dostępne tutaj: http://www.barbesale.pl/index.php?mo...age&pageid=142
fajne kolorki
Przyszedł czas by odświeżyć trochę wątek. Póki co spokojnie, dwa widoczki i jakże popularny mlecz :)
Jakieś sugestie? :)
jak to zobaczyłem to też sobie pomyślałem 'znowu ktoś się doczepi że ile to można mleczy oglądać' ;)Cytat:
jakże popularny mlecz
też odwrócony KIT?
mlecz superek widoczki takie sobe
pozdrawiam
no cóż, zbytnio się tym nie przejąłbym :) a tak prawdę mówiąc już kilka razy przeczytałem na CB że na początek lepiej powielać pomysły innych, a na improwizacje zawsze przyjdzie czas.
nie, odwróconym kitem to bym raczej całego mlecza nie objął. Fotka zrobiona Tamronem przy 75mm.
dzięki
W serii z psami pokazałeś właściwie maszerów i to na połowie ujęć - bardzo statycznie. Pora dnia nie była zbyt krzystna, więc rozumiem wypłowiałe kolory na sierści i bark szczegółów, ale niedobrze, że psy pozostały w ogóle na drugim planie. Szkoda, bo to piękne zwierzęta i wspaniale się prezentują w biegu.
Drugi pejzaż miał potencjał w zieleniach i żółciach, wbrew zasadom kompozycji podzieliłeś kadr na pół, a lepiej byłoby dać 1/3 nieba, a nawet w ogóle zrezygnować? W mleczu mniejsza GO byłaby na moje oko lepsza, zniknęłaby pstrokatość tła..
Dzięki za słów kilka, ale czy spojrzałaś na poprzednią stronę ? :) tam chyba ciut więcej jest psów na zdjęciach. A że to piękne zwierzęta nie musisz mi mówić :)