Miałem kiedyś 30D.Następnie kupiłem 5D i wszystkie moje szkła odżyły.Teraz znowu mam 30D i już nie mogę się doczekać momentu gdy 5D znowu u mnie zawita.To zupełnie inna liga obrazka....bierz 5D
Wersja do druku
Miałem kiedyś 30D.Następnie kupiłem 5D i wszystkie moje szkła odżyły.Teraz znowu mam 30D i już nie mogę się doczekać momentu gdy 5D znowu u mnie zawita.To zupełnie inna liga obrazka....bierz 5D
Czyli go nie masz? A więc skąd taka pewna opinia o zbędnym 50mm. To nie bez kozery tak zwany ,,standard'' na pełną klatkę. Dla mnie świetna ogniskowa właśnie na 5d. 85mm, które miałem i bardzo cenię było właśnie taką nijaką ogniskową ze wskazaniem głównie portretowym, a zatem dość wąskim. Powyżej 50mm ja osobiście lubię obraz generowany przez 70-200. Nie pisz proszę w tak autorytatywny sposób, że 50mm ,,to zbędne szkło'' na FF. Bo tak po prostu nie jest. Każdy ma swoje preferencje, a wolę, gdy opinie wydaje użytkownik zestawu, a nie jego ,,zwolennik''.
Himi. Na poparcie sugestii Dragunova ... Przed zakupem 5d sprzedalem 50mm/1,4 i kupilem 35 L i 85 L.
Teraz pracuje na 30d i 5d glownie tymi dwoma szklami (czekam jeszcze na 24mm).
Absolutnie nie twierdze, ze 50mm to "zbyteczne" szklo ale dla mnie bardziej uzyteczne (podstawowe) ogniskowe to wlasnie 35mm i 85mm.
Pozdrawiam Marcin.
Jeśli bawisz się w reporterkę to polecałbym jednak zakup obiektywu:
*Po pierwsze dlatego, że 5d robi z tego co pamiętam 3kl/s a 40d coś koło 6kl/s
*Po drugie w sytuacji takiej jak np była kilka dni temu we Wrocławiu (czyt stado hien wiszących na płocie i żądnych zdjęcia Lamy wychodzącego z klasztoru) bardziej przydaje się ten crop x1.6 - sam nawet słyszałem stwierdzenie z ust mojego wykładowcy używającego 5d "mogłem wziąć 350d bo ma cropa".
*I po trzecie - 5d w porównaniu do 40'tki jest przestarzałą już nieco konstrukcją
Mi zawsze doradzano, że lepiej mieć gorszą(tańszą) puszkę i lepsze szkła niż na odwrót więc gdybym był na Twoim miejscu, kupiłbym obiektyw -w tym momencie nie opłaca się kupować 5D (mk1) bo wątpię byś trafił mało używaną sztukę, a 5d mk2 jeszcze mógłby potanieć.
litania: GO, plastyka, pewność AF, ISO (używalne, nie deklarowane)
więc 5d, do tego naprawdę uważam,że 5-tek zaraz nie będzie w dobrym stanie, a to co się na alledrogo pojawi będzie wyzbywaniem się przez ślybnych zajechanych puszek. Więc chcesz wiedzieć o czym wszyscy pieją nad 5d. Nie będzie pasować, mam wrażenie,że nie stracisz przy odsprzedaży nawet jak mark II będzie leżał w każdym MM i euroAGD
odnoście poprzednika: 5d przestarzała, fakt nie ma LV, gównianego LCD, nie ma lampy, nie ma digica III ( to czemu robi ładniejsze barwowo zdjecia), ale dla fotografa do litanii spłodzić syna, zbudować dom, zasadzić drzewo dodałbym mieć 5d
Bredzę,ale puszka jest świetna
przy szkłach jakie posiadasz 5d to fantastyczne rozwiązanie.
Skoro masz tyle szkieł i wszystkie z nich pod pełną klatkę to głupotą by było używać ich na cropie. Co innego jakbyś musiał wymieniać szklarnie. Kupuj 5D :D
O kim piszesz? Bo się sądzę, że o przechodniach...A nawet jeśli - kolego młody aktywnością na forum, waż słowa. Nazwanie kogoś hieną z takich, czy innych powodów jest ...mało eleganckie. Jeśli zaś odnosi się - co już na wstępie wykluczam - do fotoreporterów, to....Już nic nie napiszę.