Nic nie rozumiem... :-? Jaki gmail? Z czym to się je? :shock: I co Vitez rozdaje :?:
Wersja do druku
Nic nie rozumiem... :-? Jaki gmail? Z czym to się je? :shock: I co Vitez rozdaje :?:
eksperymentalne konta mailowe na google, prawie bez ograniczen, zeby je miec musisz dostac zaproszenie od kogos kto je juz ma...
Limit wiadomości na gmailu to chyba jednak 10MB, za to pojemność dużo większa - zdaje się teraz ok. 2.5 GB i ciągle rośnie :-) jeśli ktoś zainteresowany to ja też mogę pozapraszać - wiadomości na priv. z adresem email proszę i już :-)
Dostep do gmail... klikajcie
www.bytetest.com
Niby tak ale jak pisza w Helpie - "roznie to bywa". I tak np otrzymalem i wysylalem instrukcje do Pro1 (12MB) bez zadnych problemow :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez miro
Widzę, że dyskusja na temat obróbki zdjęć w PS nieco rozgorzała. Ja w ostatnim czasie przeczytałem mnóstwo książek na ten temat i z przykrością muszę stwierdzić, że nie jestem dzięki nim mądrzejszy ani ciut, ciut... Pogmerałem też w sieci i znalazłem kilka stron z rzekomymi kursami Photoshopa i... tutaj także zawiodłem się, gdyż autorzy podchodzą do sprawy albo zbyt wnikliwie (męcząc np. temat używania funckji blur) albo zbyt pobieżnie, traktując czytelnika jako "starego wyjadacza". :neutral:
Co w rezultacie? Zamierzam sie na kupno podręczników na CD-ROMie, które są szeroko oferowane na allegro. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z czymś takim:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60146449
A może niedokładnie szukałem w sieci, a jakieś kursy są tam jednak dostępne?
Nie chodzi mi o nic specjalnego, tylko o pierwsze kroki w PS. Jak polepszyć jakość fotek. Jak rozjaśnić lub dobrze zmieniać kontrast. Użycie funkcji : Levels, Curves, Saturation, Layers, etc.
Czy używać ustawień automatycznych: AutoColor. Jak wyostrzać itp. VChodzi mi o same podstawy i raczej nie o kompletny kurs PS ale o to co najważniejsze, czyli podstawowa obróbka zdjęcia. Z doświadczenia wiem, że jak się wskaże komuś właściwą drogę postępowania, to później już siłą rozpędu, człowiek się sam będzie uczył.
Gdybyście mieli jakieś linki, to bardzo proszę, jaq moge podesłać te, które już przejrzałem.
Dzięki i pozdrawiam! :wink:
"fotografia cyfrowa edycja zdjec" ksiazka Scotta Kelbiego :) rewelacja tyle mozna powiedziec, wszyscy tutaj ja chwala a i ja ja nie dawno kupilem;] jezeli masz ps cs to wez edycje 2 a jak cs2 to czekaj na 3 ;]
To ja po cichu powiem ze juz ja mam ale po angielsku 8)Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
...o kurcze premiera ksiązki dopiero w październiku! :sad: ..a we mnie tak duch się wichrzy, bo wróciłem z babiej góry i fotek prawie 500 MB :mrgreen:
...a może ktoś z was mógłby mi tak dosłownie w kilku punktach (jestem dosyc kumaty) streścić te kilka podstawowych opcji w PS CS (lub elements). Vitez czytałem twój post, co robisz od momentu zgrania z czytnika i dosyć mi to rozjaśniło sytuacje, ale moze dałoby się to jakoś ukonkretnić do samego PS. Bo nie wiem, jak się zabrać do obróbki, kombinuję z ustawieniami automatycznymi AutoLevels, AutoColor i czasami (rzadko) daje to dobre efekty, zwłaszcza przy zdjeciach robionych w górach, gdzie słonko sobie świeci raz tak, a raz tak i balans bieli nie zawsze uda sie ustawic właściwy. To co czytałem do tej pory mówiło, aby zabrac się najpierw w PS od Levels, potem Curves i tu juz wiedza zaczyna mi się gmatwać. Wiele moich zdjęc wymaga rozjaśnienia lub dodania kontrastu. Zwykle niebo za jasne lub łączka za ciemna. Nie wiem, czy zaczynac od tworzenia warstw (Layers) czy duplikowania tła... :-? No ciemniak ze mnie!
Za wszelkie przejawy ludzkości wobec mojego infantylnego sposobu pojmowania, serdecznie dziekuję :mrgreen:
PS. Jakby ktoś z was miał coś w pdfie (nawet inglisz) to będę szczerze zobowiązany... Vitez moze ty cos masz :mrgreen:
a moze byc podrecznik do PS 7.0 PL?Cytat:
Zamieszczone przez anhelli