Sorry, ale mnie z tym rezultatem w żaden sposób nie mieszaj. :twisted:
Wersja do druku
Przesadziłeś i to nie tylko trochę.
Nie chciałbym być szorstki, ale naprawdę... zmiłuj się nad nami i nie publikuj takich przeróbek :) To, co zrobiłeś z niebem jest dość... odrażające.
Nie zrozum mnie źle - wiem, że praktyka czyni mistrza, ale ja osobiście polecam najpierw zapoznanie się z poradnikami np. Janusza Body w dziale Tips&Tricks (obróbka RAW, operowanie barwą, korekcja tonalna). Może nie są to teksty widowiskowe, ale dadzą Ci możliwość obrabiania zdjęć w sposób bardziej przyjazny dla oka.
bertold - przepraszam, jeśli poczułeś się zamieszany w profanację :)
O'K, już nie krzyczcie na mnie ;) próbuję douczać się z poradników, ale takie praktyczne podejście jest skuteczniejsze i naprawdę pomogliście mi - dziękuję.
bertold - jeszcze proszę o drobną poradę: na krzywych wyznaczyłeś punkt czarny i biały. Czasem ten najbardziej biały jest kompletnie przepalony czyli 255, 255, 255, i wtedy to nie pomaga. Masz jakiś sposób, żeby zbalansować kolor w jasnych fragmentach?
Otwórz curvę i z wciśniętym przyciskiem Alt zacznij przesuwać jeden z tych
punktów:
Czarny przesuń w prawo, a biały w lewo. Zobaczysz, że w pewnym momencie
zacznie pojawiać na podglądzie informacja. Te fragmenty, które się jako pierwsze
pojawią oznaczają odpowiednio najciemniejsze i najjaśniejsze obszary zdjęcia
zawierające jakąś informację. Użyj ich jako wskazówek gdzie postawić czarny
i biały punkt.
jasne !!!
nawet chyba kiedyś o tym czytałem :oops: jednak sporo tej wiedzy trzeba przyswoić, a tak na szybko to czasem coś wyleci.
Jeszcze raz DZIĘKUJĘ !
a jak byście widzieli te zdjęcie:wink:
a to link do Rawa
http://rapidshare.com/files/153407106/IMG_4699.CR2.html
Tak na szybciora:
Sam ACR: