a możesz pokazać jakieś fotki z tej Sigmy?
pozdrawiam
Wersja do druku
a możesz pokazać jakieś fotki z tej Sigmy?
pozdrawiam
jakos pare miesięcy temu wyszedl nowy 24-70 F2.8 EX DG MACRO....testowalem!! b dobry obiektyw...
Witam
Właściwie mam podobny dylemat ;)
Tylko, że zastanawiam się nad wyborem "lekkiego zooma" do 2000 zł (z cenami "stanowymi" włącznie ;)
Po przeczytaniu posta i burzliwej dyskuji Tokina-Tamron, nadal intensywnie myślę o:
1. Sigmie 18-125 3.5-5.6
2. Tokinie 28-70 2.8 (ewentualnie starszej 2.6-2.8, choć Canon nie obsługuje 2.6)
3. Sigmie 28-70 2.8
4. Canon 24-85 3.5-4.5
Prośba do szanownych Kolegów, jeśli któryś z Was ma referencyjne swoje fotografie z wyżej wymienionych szkieł, to polecam się emilem i prośba o kilka 100% fot.
Co do tytułowego Tamrona, to moją opinię o tym szkle wyciągam tylko na podstawie fotografii umieszczonych na stronach. I szczerze pisząc (albo tak trafiłem) jakość fot oceniłem jako kiepską, dlatego dziwi mnie, że jest to tak popularne szkiełko (oprócz niewątpliwej zalety - jasności). Stwierdziłem też, że wolę mydło z Canona (np. 24-85) niż poszarpane (takie fotki oglądałem) zdjęcia z Tamrona.
Moja kolejna prośba dotyczy właśnie tego szkła podeślijcie, pokażcie mi 100% fotki, bo te pomniejszone w necie są poprawne i tylko tyle można na ich podstawie wywnioskować o szkle.
Generalnie szukam czegoś jasnego i ten element stawiam na 1 miejscu, dlatego nie ukrywam, że ten Tamron jest ciekawą (cenowo) alternatywą dla Sigmy.
Coś szerszego też by się przydało, ale to nie jest priorytet, wolę raczej ostre fotografie niż większy zakres ;)
Canon 28-135 odpada... zdraziłem się do tego szkła (mając 2 przywiezione, używane egzzemplarze), bo mydlił potwornie powyżej 70 mm. (choć zdaję sobie sprawę, że to były "rozjechane obiektywy")
Do wszystkich wyżej wymienionych szkieł już się przymierzałem, więc dylematy ciężaru, budowy itp. brałem pod uwagę, dlatego ciekaw jestem najbardziej - efektów - jakości fotografii.
pozdrawiam
dlaczego odnosze wrazenie ze z tego topicu nie wynika nic poza tym ze tokina jest pancerna a tamron ma mniejsza srednice gwintu filtra ? brak tu niestety miarodajnych testow, specjalnie pisze w tym topicu zeby nie zakladac nowego, prosze rowniez o jakies testy zdjecia porownania, co to znaczy wolny AF ? czy ktorys z was mial w rekach kiedys tele exakty : ) ? czy to jest az tak wolny AF ? jesli jest conajmniej takiej klasy jak kiedys w starszych tokinach 28-200mm 3,5-5,6 lub jak canonowski standard zoom bez usma to dla mnie da sie to przegryzc, ktos tanio sprzedaje takowa tokine za 800 zeta
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56919115
warto inwestowac ? pozdrawiam, w szczegolnosci pana Jerzego Plietha...