mam do oddania 17-40L
Wersja do druku
mam do oddania 17-40L
No to stwórz sobie taką możliwość i dopiero wówczas przekonasz się, czy aby na pewno macro nie potrzebujesz.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Stwarzalem sobie taka mozliwosc, ale wtedy musze sie przysunac ze swoja Sigma do obiektu na kilka cm... i zaslaniam sobie czesc swiatla, ktore oswietla obiekt od frontu :lol: Tak jak napisalem - przy 8,2MPx jest z czego kadrowac, do moich potrzeb nie musze na sile zblizac sie do skali 1:1. A nawet jakby po zmianie szkla taka potrzeba wystapila (np. musialbym sfocic pojedynczy kamyk zamiast calego pierscionka), to i tak wygodniej bedzie mi z 24-70, bo z soczewka +4D powiekszenie ok. x1.2 osiaga sie przy ogniskowej 25mm i odleglosci ostrzenia ok. 38cm 8)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Mozesz mi wierzyc - dlugi wieczor spedzilem na obliczaniu tych skomplikowanych ;-) wzorow makrofotograficzno-matematycznych, wiec dosc dobrze orientuje sie na czym stoje ;-)
Ja Ci wierzę.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Chodzi mi o coś zupełnie innego! Nie robimy (chyba dobrze użyłem liczby mnogiej?) zdjęć macro, bo nie mamy obiektywu macro, wobec czego zbudowaliśmy sobie teorię, że nam macro niepotrzebne :wink:
Powtarzam, że jak zobaczyłem te piękne fotki mojej córki, robine Z10, to zrozumiałem ile tracę!
Capito? :twisted:
Jurek Plieth, podeślij fotki córki. Wtedy się dowiemy, co tracimy ;)
no chetnie sobie zobacze:)
Hmmm, chcecie zdjęcie mojej córki? OK, jej drobny fragment jest poniżej :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
[quote="Jurek Plieth"]Hmmm, chcecie zdjęcie mojej córki? OK, jej drobny fragment jest poniżej :twisted:Cytat:
Jurek u Was nie grzeją :wink: :mrgreen:
Ale ja przeciez _mam_ obiektyw macro (z max. powiekszeniem x1.0)...Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Ty mnie nie pytaj w jakich warunkach jej chłopak robił to zdjęcie... :wink:Cytat: